"To nije Srbija koju želim da vidim u Evropskoj uniji"

Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta, kaže da je brinu slučajevi napada na one koji razmišljaju drugačije ili su kritički glas društva prema vlastima.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.12.2018.

12:45

Screenshot/Youtube

"To ćemo pratiti i dalje – to nije Srbija koju želim da vidim u Evropskoj uniji (EU)", rekla je ona za Radio Slobodna Evropa.

Zakonodavno telo EU početkom decembra usvojilo je neobavezujuću rezoluciju kojom, između ostalog, Srbiji ukazuje da ojača vladavinu prava, zaštiti slobodu medija, promoviše toleranciju, osudi govor mržnje, spreči odobravanje i poricanje genocida i ratnih zločina.

"Ne uviđam to samo ja već i mnoge kolege iz evropskih institucija koje vrlo jasno prenose te poruke", rekla je Fajonova.

"Postoji veliki raskorak između onoga što je Srbija ostvarila u reformama na putu ka Evropskoj uniji u odnosu na stvarnost u toj zemlji", potcrtava Fajonova, ukazujući da je dodatno obespokojava rastuća netolerancija, kako u Srbiji, tako i u društvima u njenom okruženju.

"Poruka vlastima je da bi trebalo da ostvare bolje uslove da se poštuju i demokratija i to što ljudi žele da žive sve slobode koje su bitne, kao i neki deo evropskih vrednosti", rekla je Fajonova za RSE.

Iako je u decembru Srbiji odobreno otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom – u jednom momentu to je, prema saznanjima RSE bilo pod znakom pitanja, jer je procenjeno da nije ostvaren potreban napredak u ključnim poglavljima 23 i 24 (koja se odnose na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala).

"Kritikujemo zbog toga jer želimo Srbiji sve najbolje", zaključuje Tanja Fajon.

"Da se povlače postupci koji imaju dobar epilog za građane i to je ono što je bitno. Da građani imaju osećaj da vlasti brinu za njih. Moj osećaj nije takav kada razgovaram sa ljudima u Srbiji. Sa onima koji se boje i nemaju poverenja. To su teška i osetljiva pitanja", navodi Fajonova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: