"Vučić i Tači kao da hoće da 'nasamare' Mogerini i Merkel"

Beograd -- Docent Fakulteta političkih nauka Boban Stojanović smatra da Vučić i Tači kao da žele da "nasamare" Mogerinijevu i Merkelovu i kupe vreme.

Izvor: prva
Podeli
Screenshot/Prva
Screenshot/Prva

Stojanović kaže da se pregovori Beograda i prištine ne mogu u nedogled razvlačiti, jer se u nekom momentu mora konačno rešiti to pitanje. "Možda je i status kvo jedan vid dugoročnog rešenja, ukoliko obe strane pristanu na to", kazao je on za Vesti TV Prva.

Prema njegovim rečima, ključna situacija, o kojoj traži i obrazloženje, je izjava da sledi veoma težak period.

"Sada je kraj 2018. Prethodne dve godine se govori da je 2018. godina ta ključna godina kada će se desiti ta određena vrsta sporazuma, gde će obe strane pristati na određenu vrstu uslova i da će se i da će se konačno krenuti u neku narednu fazu pregovora. Vidimo da 2018. ističe, a uz to postoji niz međunarodnih faktora koji mogu uticati na to šta će se dešavati u narednom periodu", kaže Stojanović.

Radi se o tome da je kraj mandata ovog sastava Evropske komisije koja želi za svog mandata da dobije neki rezultat svega toga, kao i na to da je nemačka kancelarka Angela Merkel najavila povlačenje kada joj istekne mandat. "Siguran sam da bi i ona volela da svoje vladanje Nemačkom ali i EU završi s tim", smatra docent FPN.

"S treće strane imamo unutrašnje prilike koje nisu baš sjajne, pre svega na Kosovu gde predsednik Hašim Tači ima unutrašnje probleme. Naš predsednik je očigledno planirao, ali neće tako lako proći u javnom mnjenju. Negde je i Vučić i ova Vlada na pola mandata, odnosno približavaju nam se izbori. Tako da, sve ovo što rade Tači i Vučić u poslednje vreme negde mi deluje kao da kupuju vreme i da 'nasamare' Mogerini i Merkel i da produže ovo u neki budući period kako bi za sebe u svojim zemljama stvorili jednu vrstu podrške u javnom mnjenju za ono što bi eventualno bio ključni rezultat", kaže Stojanović.

Za sada, podseća on, to javno mnjenje Srbije i Kosova ne podržava ono što kosovski i srpki lider zagovaraju.

Kosovo

strana 1 od 132 idi na stranu