Kongresmeni pisali Pompeu o Srbiji i KiM

Vašington -- Osam američkih kongresmena zatražilo je od državnog sekretara SAD Majka Pompea kontinuiranu podršku zalaganjima Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Kako su naveli, reč je o zalaganjima Srbije u cilju traganja za mirnim, održivim i kroz pregovore postignutim rešenjem za odnose sa Kosovom.

Kongresmeni su u pismu Pompeu naveli da bi takva diplomatska prekretnica ne samo dala mogućnost postizanja trajnog mira i stabilnosti na Balkanu, već bi još jednom potvrdila istrajnu posvećenost SAD transatlantskoj bezbednosti.

"Inicijativa Srbije za pomirenje sa Kosovom ne samo da ukazuje na to da je rešenje ovog spora na vidiku, već nudi jedinstvenu priliku da se raščisti put ya nesmetanu integraciju celog regiona Balkana u zapadno društvo", navode kongresmeni u pismu Pompeu.

Apeluju na američkog državnog sekretara da nastavi da pruža podršku tim zalaganjima, koja su, kako smatraju, od presudnog značaja za budući mir i bezbednost čitavog regiona Balkana.

"Srbija i Sjedinjene Države dele stratešku viziju celovite, slobodne Evrope, u kojoj vlada mir. Da bi se Zapadni Balkan inkorporirao u ovaj okvir, potrebno je posvetiti se sporu između Srbije i Kosova na način koji je i odgovran i realan", navode oni.

Situacija na terenu pokazala je, navode, da jednostrani pristupi ili mogu da prouzrokuju dodatne eskalacije ili da dovedu do zamrznutog konflikta.

"Stoga bi Sjedinjene Države i zapadni partneri trebalo da podstaknu i pomognu kompromis između Beograda i Prištine, koji će povećati regionalnu stabilnost i umanjiti mogućnost i za domaće štetne manipulacija i za spoljne maligne uticaje", navodi se u pismu.

Kongresmeni pozdravljaju nedavnu izjavu savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, u kojoj kaže da "nećemo stajati na putu, i ne mislim da bi iko u Evropi stao na put ukoliko bi dve strane u sporu postigle uzajamno zadovoljavajući dogovor".

Ističu da svaki pristup tom pitanju mora poštovati legitimne interese obeju vlada i građana te da će takav pristup, zasnovan na tome da obe strane budu zaslužne za postizanje kompromisa, ne samo biti korak ka trajnom rešenju spora, već da može poslužiti kao pozitivan primer koji može da obeshrabri i spreči druge potencijalne jednostrane pristupe širom regiona.

Američki kongresmeni navode i da je u nacionalnom interesu SAD da obezbede da pregovori između Beograda i Prištine uspeju i dodaju da je stoga imperativ za SAD da proaktivno posreduju kompromisima na obema stranama, kako bi mogao da se postigne sveobuhvatni dogovor u okviru briselskog procesa.

Pismo su 31. oktobra potpisali kongresmen Teksasa Ted Po, kongresmen Mizurija Emanuel Kliver, kongresmen Ohaja Stiv Stajvers i Stiv Šabot, Pensilvanje Skot Peri i Brajan Ficpatrik, Kalifornije Dejna Rorabaher i Južne Karoline Džo Vilson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 395 idi na stranu