"Gospodine Tramp, mi nismo Severna Koreja"

London -- Komandant iranske Revolucionarne garde general major Mohamed Ali Džafari odbacio je ponudu predsednika SAD Donalda Trampa za pregovore s Iranom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

On je poručio da Islamska Republika nije Severna Koreja, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Tramp juče uputio probnu ponudu po kojoj je spreman da se bez ikakvih preduslova sastane sa liderom Irana kako bi razgovarali o načinima za poboljšanje odnosa dve zemlje nakon što je on odlučio da SAD povuče iz međunarodnog sporazuma potpisanog 2015. s Iranom.

"Gospodine Tramp! Iran nije Severna Koreja da prihvata Vašu ponudu za sastanak. Ni predsednici SAD koji će doći posle Vas neće dočekati taj dan", citirala je iranska agencija Fars Džafarijeve reči.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Bahram Kasemi izjavio je prethodno da je ponuda američkog predsednika Trampa da pregovara sa Teheranom u suprotnosti sa njegovim akcijama pošto je Vašington uveo sankcije Iranu i izvršio pritisak na druge zemlje da izbegavaju da posluju s Islamskom republikom.

"Sankcije i pritisci su potpuno suprotni dijalogu", rekao je Kasemi, a prenela agencija Fars.

Kasemi je upitao i "kako Tramp može da dokaže iranskoj naciji da su njegovi komentari od prošle noći odraz iskrene namere za pregovaranjem i nisu izraženi radi populističke dobiti".

Tramp je juče poručio da je spreman da se sastane sa liderima Irana bez ikakvih preduslova, kako bi razgovarali o poboljšanju odnosa nakon što su se SAD povukle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015. godine.

"Ako žele da se sastanu, sastaćemo se", rekao je Tramp.

Upitan da li bi se sastao sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem, Tramp je odgovorio da će se sastati sa bilo kim, jer veruje u sastanke - "pogotovo kada je rat u pitanju".

Savetnik iranskog predsednika Hasana Rohanija izjavio je ranije danas da, ako Tramp želi razgovore s Rohanijem, onda mora da se ponovo pridruži međunarodnom nuklearnom sporazumu s tom zemljom, iz kojeg se jednostrano povukao ranije ove godine.

Rohanijev politički savetnik Hamid Abutalebi rekao je da bi "oni koji veruju u dijalog kao metod rešavanja sporova u civilizovanim društvima trebalo da se posvete tim sredstvima", prenela je iranska poluzvanična novinska agencija ISNA.

Iranski ministar unutrašnjih poslova Irana Abdolreza Ramani Fazli napomenuo je da Iran ne vidi SAD kao pouzdanog partnera za pregovore.

strana 1 od 464 idi na stranu