Abe potvrdio da su u toku pripreme za sastanak s Kimom

Japanski premijer Šinzo Abe poziva lidera Severne Koreje Kim Džong Una da zajedno prevaziđu međusobno nepoverenje i potvrdio da su u toku pripreme za sastanak.

Izvor: B92

Subota, 16.06.2018.

20:22

Abe potvrdio da su u toku pripreme za sastanak s Kimom
Foto: GettyImages

Abe je za japansku televiziju rekao da je njegova vlada u kontaktu sa severnokorejskom stranom "putem različitih kanala" kako bi se dogovorio sastanak.

Japanski mediji preneli su pre dva dana da vlasti u Tokiju pripremaju sastanak Abe-Kim posle samita američkog predsednika Donalda Trampa i Kima 12. juna u ; Singapuru.

Japan koji je ostao po strani tokom intenzivnih diplomatskih aktivnosti poslednjih meseci oko Severne Koreje, sada želi direktno da se obrati vlastima Pjongjanga, posebno o pitanju japanskih državljana otetih '70-tih i '80-tih godina u Severnoj Koreji.

Japanske vlasti predviđaju nekoliko scenarija, među kojim je Abeova poseta Pjongjangu u avgustu, preneo je list Jomiuri šimbun i dodao da je moguć sastanak na marginama ekonomskog foruma predviđenog u septembru u Rusiji.

Japan tvrdi da je Severna Koreje otela najmanje 17 japanskih građana '70-tih i '80-tih godina da bi obučila svoje špijune o japanskoj kulturi i jeziku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: