Premijerka ponosna zbog "pravog primera vladavine prava"

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je zadovoljna rešenjem situacije u vezi sa rektorom Univerziteta u Kragujevcu Nebojšom Arsenijevićem.

Izvor: B92

Sreda, 06.06.2018.

16:18

Premijerka ponosna zbog
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Ona je istakla i da je to "pravi primer vladavine prava".

"Zadovoljna sam i ponosna kao predsednica Vlade kako je situacija rešena i kako je Ministarstvo (prosvete) pokazalo jedan ogroman stepen odgovornosti, hrabrosti, strpljenja, toleranciju i ogromno poštovanje vladavine prave. Molim sve da uzmu to u obzir kada kritikuju vladavinu prava", kazala je Brnabićeva novinarima u Vladi Srbije.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je najavio smenjivanje rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića zbog nepravilnosti u radu.

Brnabićeva je iznela da je bila "pod pritiskom određenog dela javnosti" da smeni ministra Šarčevića zato što se odmah nije umešao i smenio rektora Univerziteta u Kragujevcu.

"Vladavina prava nije nešto što vi možete da birate, vi ne možete da birate da li ćete danas da se umeštate u autonomiju, a sutra nećete. To bi bio ozbiljan presedan", kazala je premijerka.

Navela je da su prvo čekali da vide kako će da reaguju nadležne institucije u okviru Univerziteta koji ima autonomiju, a imali su tri prilike da reaguju, Ministarstvo prosvete je pratilo situaciju, radilo sve u skladu sa zakonima Srbije i autoritetom i nadležnostima koje ima, te su na kraju dokazali da su "poslednja brana koja će zaštititi fakultete i univerzitete i studente od neverovatne bahatosti".

"Molim da se zna da Univerzitet ima ogromnu autonomiju koja dolazi sa ogromnim stepenom odgovornosti, i da se ne reaguje odmah krivicom na ministra prosvete, jer oni su poslednja brana", kazala je ona.

Premijerka je kazala da joj je zbog autonomije Univerziteta u Kragujevcu veoma žao što je Ministarstvo prosvete moralo da reaguje.

"Mi svi moramo da poštujemo autonomiju", kazala je ona.

Šarčević je kazao da je autonomija Univerziteta važna kategorija koju ne treba zanemarivati, ali da niko nije jači od države.

"Ovde govorimo o zloupotrebi te iste autonomije i govorimo o tome da se određeni organi na samom Univerzitetu ponašaju takođe bahato", kazao je ministar i dodao da niko ne može da ignoriše stav države.

Šarčević je kazao da niko ne može iz srednje škole ili nezavršenog fakulteta da ide na doktorat, na šta je strpljivo ukazivano.

"Etička komisija je trebalo da uradi svoj posao mnogo pre nego Ministarstvo. Mi smo imali samo jedan alat, a to je inspekcija. Imali smo nekoliko sastanaka na kojima smo pokušali da urazumimo da se poštuje zakon. S druge strane imamo Agenciju za borbu protiv korupcije, koja i te kako ima puno primera da se na tom Univerzitetu puno toga radilo na zapošljavanju lične familije", rekao je ministar.

Glavni razlozi za smenjivanje Arsenijevića su nezakonit doktorat njegovog sina Aleksandra, jer je doktorske studije upisao, a da nije položio sve ispite, niti završio fakultet, i rešenje Agencije za borbu protiv korupcije o smenjivanju Arsenijevića. Kao razlog se navodi i to što organi Univerziteta i Medicinskog fakulteta nisu postupali po preporukama ministarstva i Agencije.

Mediji su ranije pisali da je Arsenijeviću "pripisano bahato ponašanje, mahinacije, rođačko zapošljavanje", da je "sredio" sinu da doktorira i pre nego što je završio osnovne studije i zaposlio ga na Fakultetu medicinskih nauka, a Agencija za borbu protiv korupcije predložila je njegovo smenjivanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: