Lavrov u Hramu sv. Save, pa sa Brnabićkom i Dačićem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov prisustvovaće prezentaciji mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2018.

07:16

Lavrov u Hramu sv. Save, pa sa Brnabićkom i Dačićem
Foto: Dragan Kujundžiæ

Mozaik na kupoli Hrama Svetog Save završen je i na visini od 65 metara predstavlja Hrista u činu vaznesenja na nebo. Reč je o jednom od najvećih projekata mozaičkog ukrašavanja u svetu.

Ukras, težak 40 tona, sačinjen je u Moskvi, pravljen godinu dana, a potom prevezen u Beograd. Delo je 90 ruskih umetnika, predvođenih čuvenim Nikolajem Muhinom.

Izradu je finansirala ruska firma "Gaspromnjeft" sa četiri miliona evra.

Šef ruske diplomatije, koji je sinoć razgovarao sa predsednikom Vučićem, nastaviće i političke razgovore sa srpskim zvaničnicima. Lavrov će se sastati sa premijerkom Anom Brnabić i srpskim kolegom Ivicom Dačićem.

Planom posete predviđeno je da ruski ministar uruči Orden prijateljstva Ivici Dačiću, koji mu je ranije dodeljen.

Lavrov i Dačić položiće vence na Spomenik sovjetskom vojniku u okviru Memorijalnog kompleksa Oslobodiocima Beograda, a položiće i cveće na spomenik ruskom diplomati Nikolaju Hartvigu na Novom groblju.

Hartvig se nesebično zalagao da se smanje tenzije između Srbije i Austrougarske.

Šefovi diplomatije Rusije i Srbije će imati i zajedničko izlaganje pred prorektorima, profesorima i studentima Univerziteta u Beogradu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

6 h

Podeli: