"Slovenija i Hrvatska mogu da se tuže, ali sporazumno"

Koen Lenerts, predsednik Evropskog suda pravde pred kojim Slovenija najavljuje moguću tužbu protiv Hrvatske, kaže da članice EU mogu da tuže jedna drugu.

Izvor: B92

Nedelja, 31.12.2017.

14:13

Ilustracija: Thinkstock

Međutim, kako navodi, to moraju da učine sporazumno.

U razgovoru za ljubljanski "Dnevnik" predsednik suda EU sa sedištem u Luksemburgu rekao je da su takve tužbe retke.

"U sporazumima postoji odredba da države članice mogu pred sudom da podnesu tužbu jedne države protiv druge. One to moraju da učine sporazumno i ako se dogovore da će sa time na sud, onda to mogu da učine", kazao je Lenerts.

On nije želeo da komentariše predmet graničnog spora između Slovenije i Hrvatske navodeći da u njega nije dobro upućen, pa stoga o njemu može da govori samo načelno i uopšteno.

"Na primeru spora između Nemačke i Austrije sud EU bi, ako bi tužba bila podneta, pomogao Sloveniji i Hrvatskoj da se saglase o tumačenju arbitražnog aranžmana. Nemačka i Austrija sudu su iskazale poverenje, ali su pre toga morale da se saglase", naveo je Lenerts.

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je da je hrvatska policija prateći ribare kršila slovenački suverenitet ulaskom u vode Piranskog zaliva koje je arbitražni sud dodelio Sloveniji.

"Hrvatska policija krši slovenački suverenitet, nedopustivo je da strani državni organ bez dozvole u našem moru sprovodi određene aktivnosti", kazao je Erjavec za slovenačku POP-TV.

Hina prenosi navode slovenačkih medija da brodove slovenačke policije koji reaguju u takvim situacijama prati i ribarska inspekcija, kao i da će policija u postupcima protiv prekršilaca, ako budu novčano kažnjeni, sudska rešenja slati u Hrvatsku, a možda i naplaćivati kazne onima koji se na rešenja budu oglušili prilikom njihovog ulaska u Sloveniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: