"Nastavljamo potragu za podmornicom"

Predsednik Argentine Maurisio Makri kaže da se nastavlja međunarodna potraga za podmornicom sa 44 člana posade koja je nestala pre devet dana u Atlantiku.

Izvor: Beta
Podeli
Getty images
Getty images

On je dodao da će biti otvorena istraga o njenom nestanku.

Argentinska mornarica saopštila je u četvrtak da je analizom lokacije na kojoj je bila podmornica utvrđeno da je tada registrovan zvuk nalik eksploziji.

Mornarica je u izveštaju navela da se dogodila "hidro-akustična anomalija, kratka, jaka, koja nije nuklearnog porekla, a liči na eksploziju".

Izveštaj mornarice izazvao je veliku zabrinutost porodica posade kao i stranih stručnjaka koji strahuju da je podmornica potopljena i da posadi nestaje kiseonika.

"Nestanak i potraga za podmornicom potresli su celu Argentinu. To je težak trenutak za sve nas, posebno za članove porodice", rekao je Makri u prvom obraćanju u javnosti od nestanka podmornice 15. novembra.

Makri je dodao da se nastavlja potraga koja ima podršku međunarodne zajednice navodeći da će biti sprovedena i detaljna istraga.

Nekoliko desetina aviona i brodova učestvuje u potrazi na površini od oko 480.000 kvadratnih kilometara.

U pitanju je podmornica "San Huan" koja je krenula iz Mar del Plata oko 400 kilometara južno od Buenos Ajresa. Podmornica ima kiseonik i hranu za 15 dana.

U podmornici se nalazi Elijana Kravzik (35) koja je 2012. godine postala prva Latinoamerikanka oficir podmornice.

"San Huan" je jedna od tri podmornice argetinske mornarice. Proizvedena je u Nemačkoj i ima dizel-električni pogon. Porinuta je 1985, a 2014. je prošla remont.

Svet

Norveška isključila FM radio

Oslo -- Norveška je završila prelazak na digitalni radio (DAB),i tako uprkos neslaganjima, postala prva zemlja u svetu koja je isključila nacionalno emitovanje na FM-u.

Svet sreda 13.12. 23:05 Komentara: 1
strana 1 od 12980 idi na stranu