EU nema na presudu Mladiću; NATO: Pravda je ostvariva

Brisel -- Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić kaže da EU ne komentarše individualne presude, ali da u potpunosti poštuje i podržava rad Tribiunla u Hagu.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Ona je posle izricanja presude Ratku Maldiću u ime EU pozvala sve zemlje u regionu da rade u cilju pomirenja, regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa.

"Presuda koja je u slučaju Ratka Mladića izrečena danas pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju dotiče se najmračnijih i najtragičnijih događaja u Bosni i Hercegovini, uključujući genocid u Srebrenici. Dostizanje pravde i kažnjavanje najtežih zločina jesu osnovna ljudska obaveza", navedeno je u saopštenju koje je Kocijančić prenela medijima u Briselu.

Ona je u saopštenju, u ime EU, prenela i najdublje saučešće svima koji su preživeli i onima koji su izgubili svoje najdraže.

"Iako mi ne komentraišemo individualne presude, u potpunosti poštujemo odluke Tribunala u Hagu i podržavamo njegov rad", navela je Kocijančič, te dodala da EU naglašava potrebu za punom saradnjom sa Tribunalom u Hagu, ali i sa naslednikom Tribunala - Mehanizmaom za međunarodne krivične tribunale.

Portparolka Evropske komisije kaže i da EU veruje da su sve zemlje u regionu odlučne i posvećene radu u cilju pomirenja, regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, te da od regionalnih političkih lidera očekuje da poštuju žrtve tako što će promovisati i poštovati upravo te obaveze.

Šef Delegacije EU Sem Fabrici izjavio je da EU u potpunosti poštuje rad Međunarodnog suda u Hagu, kao i da ne komentariše pojedinačne slučajeve.

Fabrici je, upitan da prokomentariše presudu Ratku Mladiću u Hagu, rekao novinarima da EU naravno pruža podršku svim zemljama u regionu da podrže sve mehanizme tog Međunarodnog suda, ali da EU ne komentariše pojedinačne slučajeve.

"Takođe podržavamo i podstičemo Srbiju i druge zemlje u regionu da budu okrenute ka budućnosti, kao i da budu posvećene pomirenju, međusobno dobroj saradnji, dobrosusedskim odnosima i tražimo od svih da poštuju žrtve tragičnih događaja iz prošlosti", rekao je Fabrici.

Evropska unija poštuje odluku Haškog tribunala Ratku Mladiću iako ne komentariše pojedinačne presude, izjavila je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

"Presuda u slučaju Ratka Mladića pred Medjunarodim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, koja je danas izrečena, dotiče se nekih od najmračnijih, najtragičnijih dogadjaja u nedavnoj istoriji Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana, uključujući genocid u Srebrenici", ocenila je Mogerini, prenele su agencije.

Ispunjenje pravde, prema njenim rečima, i borba protiv nekažnjivosti za najstrašnije zločine temeljna je ljudska obaveza.

Mogerini je rekla da saoseća sa preživelima i s onima koji su izgubili svoje voljene i dodala:

"Iako ne komentarišemo pojedinačne presude, mi u potpunosti poštujemo odluku tribunala i podržavamo njegov rad".

Nemačka zadovoljna

Nemačka vlada je danas pozdravila presudu Ratku Mladiću.

"Nemačka vlada pozdravlja presudu kao važan doprinos procesuiranju strašnih zločina počinjenih na tlu bivše Jugoslavije 90-tih godina", rekla je portparolka nemačkog ministarstva spoljnih poslova Marija Adelbar na redovnoj konferenciji za novinare.

Ona je dodala da će nemačka vlada nastaviti da se zalaže za jačanje međunarodnog prava, a naročito me]unarodnog krivičnog prava, prenosi Rojters.

Stoltenberg: Pravda je ostvariva

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je doživotnu kaznu zatvora Mladiću i ocenio da presuda pokazuje da je pravda ostvariva.

Stoltenberg je rekao da presuda "pokazuje da vladavina prava funkcioniše i da će odgovorni za ratne zločine odgovarati", preneo je Asošijetid pres.

On je u saopštenju izrazio nadu da će presuda pomoći regionu Zapadnog Balkana da "ide dalje putem mira i pomirenja".

Stoltenberg je dodao da su vrata NATO-a otvorena za zemlje Zapadnog Balkana koje žele i mogu da mu se pridruže.

Ratni zločini

strana 1 od 1382 idi na stranu