Šarčević: Uniforme u svim školama - potrebne dve godine

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio da podržava inicijativu uvođenja školskih uniformi.

Izvor: Tanjug
Podeli

Međutim, on je dodao da je potrebno najmanje dve godine kako bi ta praksa zaživela u svim osnovnim školama u Srbiji.

"To će trajati najmanje dve godine zato što smo svesni da nema dovoljno novca i nećemo nikom nametati obavezu na silu, ali ćemo se zaista potruditi da izmenama zakona, koji će biti vrlo brzo, do kraja meseca, vidimo šta je to moguće da sama škola uradi, jer nemaju sve škole sve potrebne uslove", rekao je Šarčević.

On je danas sa gradskim menadžerom Goranom Vesićem posetio osnovnu školu "Sveti Sava" u Vrčinu povodom uvođenja unificirane školske odeće.

Ministar je na pitanje novinara da li će sva deca u Srbiji nositi iste školske uniforme rekao da je to, po njegoovm mišljenju, besmisleno.

"Svaka škola će imati svoj identitet i o tome će odlučiti roditelji, đaci i nastavnici te škole", rekao je Šarčević.

On je istakao da se trenutno oko 55 odsto škola u Srbiji izjasnilo da će podržati inicijativu nošenja školskih uniformi.

Gradski menadžer je rekao da je veoma važno uvođenje reda u škole, na čemu, kako je dodao, grad Beograd radi zajedno sa ministarstvom prosvete.

"Mi, kao grad Beograd, aktivno smo učestvovali u izmenama prosvetnih zakona i očekujemo da će se zaštititi termini za korišćenje školske sale između 19 i 21 sat, odnosno da ti termini neće biti dostupni za komercijalno iznajmiljivanje kako bismo mogli da pokrenemo akciju besplatnih škola sporta", rekao je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 177 idi na stranu