Lovački avioni SAD i Kanade triput presreli bombardere RUS

Lovački avioni SAD i Kanade su prošle nedelje presreli ruske bombardere blizu Aljaske, saopštile su severnoamerčke vojne vlasti.

Izvor: B92

Utorak, 25.04.2017.

09:26

Lovački avioni SAD i Kanade triput presreli bombardere RUS
Foto: Tanjug/AP

Ruski bombarderi "tupoljev-95" su bili u međunarodnom vazdušnom prostoru u tri navrata: 17, 18 i 20. aprila, kažu u Pentagonu, a vojna komanda odgovorna za bezbednost vazduhoplovstva u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi (NORAD) kaže da su dva puta bili u blizini Aleutskih ostrva, a jednom i u blizini kopna Aljaske i Kanade.

U dva navrata NORAD je poslao lovačke avione da ih "bezbedno i profesionalno" presretnu.

Presretanja bombardera lovačkima avionima je često u međunarodnom vazdušnom prostoru, te i ruski avioni ponekad prate američke izviđačke avione oko Baltičkog mora, u blizini Rusije. Ali jedan predstavnik Pentagona je rekao da takvih operacija kod Aljaske nije bilo nekoliko meseci, možda zato što su veliki bombarderi "tupoljev-95" bili prizemljeni zbog problema s održavanjem.

"Ovo je prvi put za oko dve i po godine da vidimo da Rusija šalje bombardere dugog doleta do Aljaske", rekao je kapetan Džef Dejvis.

Predstavnica NORAD-a Lori O'Donlej je dodala da je nekoliko pomorskih patrola ruskih aviona "iljušin-38" identifikovano u istoj oblasti međunarodnog vazdušnog prostora 19. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: