Godišnjica zločina u Štrpcima i smrti 20 civila

Navršavaju se 24 godine od zločina u Štrpcima, u kome su pripadnici Vojske Republike Srpske ubili 20 civila nesrpske nacionalnosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2017.

08:42

Godišnjica zločina u Štrpcima i smrti 20 civila

Njih su prethodno izveli iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar.

Žrtve zločina su Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Toma Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice. Telo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine u selu Sjedača na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim telima i dalje traga.

Za zločin u Štrpcima pravnosnažno je osuđen samo Nebojša Ranisavljević pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora).

Nevladine organizacije Žene u crnom, Fond za humanitarno pravo i Inicijativa mladih za ljudska prava organizovaće danas mirovnu akciju u crnini i ćutanju, ispred glavnog ulaza u beogradsku železničku stanicu pod nazivom "Pamtimo zločin u Štrpcima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: