Otkriven uzrok smrti Kimovog polubrata

Polubrat severnokorejskog lidera Kim Džong-una je ubijen visoko toksičnom hemikalijom, navodi se u preliminarnom obdukcionom nalazu.

Izvor: B92
Podeli

Kako prenose svetski mediji, Kim Džong-nam je preminuo od posledica trovanja nervnim agensom (VX) koji je klasifikovan kao oružje za masovno uništavanje.

Tragovi tog otrova su pronađeni na očima i licu žrtve.

Pročitajte još: VX - najsmrtonosniji otrov kog je čovek ikad stvorio

Kim Džong-nama su napale dve žene na aerodromu u Kuala Lumpuru 13. februara, kada su po licu isprskale hemikalijom.

Nervni agens je nema ukus ni miris, a u Konvenciji o hemijskom oružju je navedeno da je zabranjeno njegovo korišćenje, osim za istraživačke, medicinske i farmaceutske potrebe.

VX postoji u tri oblika, kao tečnost, krema ili dim, a ukoliko dođe u kontakt sa čovekom u velikoj dozi, može da ga usmrti za 15 minuta, što je bio slučaj sa polubratom severnokorejskog diktatora.

Istragom je prethodno utvrđeno da su dve žene, koje su izvršile napad, prošle obuku za korišćenje nervnog agensa i da su dezinfikovale ruke svega nekoliko sekundi posle suočavanja sa žrtvom.

Malezijske vlasti su se našle u ćorsokaku jer nisu mogle da dobiju iskaz od jednog zvaničnika Ambasade Severne Koreje, za kog se sumnja da zna šta se tačno dogodilo. On se pozvao na diplomatski imunitet.

Kim Džong-nam (45) je, prema izveštajima lekara, preminuo od posledica srčanog udara, a prethodno je doživeo stanje šoka, zbog tretmana hemikalijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 533 idi na stranu