Dejanović: Država hoće da oformi Savet protiv abortusa

Država planira da oformi savet koji će se boriti za smanjenje broja abortusa, jer u Srbiji svake godine oko 200.000 žena prekine trudnoću.

Izvor: Tanjug
Podeli

To je najavila je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

"U to bi bio uključen i nevladin sektor, sveštenici i razni stručnjaci koji mogu da pomognu, jer želimo da stvorimo telo koje će sve žene, ne samo trudnice upoznati sa štetnim stranama abortusa.Sve žene će pre nego i zatrudne, dolaziti na razgovore i po savete o trudnoći, ali i o posledicama njenog prekida", kazala je Đukić Dejanović".

Đukić Dejanović je naglasila da je veoma važno da se deca još u osnovnoj škioli informišu o trudnoći, ali i o abortusima i njegovim posledicama.

Prema njenim rečima, mnoge devojke i žene se odlučuju na abortus zbog neznanja i psihološke nezrelosti, zbog čega je neophodno još u osnovnoj školi da se priča o trudnoći i deci objasniti da nije mala stvar ostati u drugom stanju, posebno jako mlad.

Abortusi, kako je dodala, utiču negativno i na prirodni priraštaj, i u narednom periodu trebalo bi da se svede na nanižu moguću meru kako bi demografska slika Srbije postala mnogo bolja.

Politika

strana 1 od 222 idi na stranu