Turska: Rusija počinila očigledan ratni zločin

Ankara -- Turska je optužila Rusiju za "očigledan ratni zločin" nakon što su dve škole, bolnica i medicinski centar pogođeni u napadu u blizini tursko-sirijske granice.

Izvor: Tanjug
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

U napadima je pogođena i bolnica koji su vodili Lekari bez granica, a poginulo je nekoliko desetina ljudi, među kojima je bilo i dece.

Ankara je upozorila da će veće i ozbiljnije posledice biti neizbežne ako Rusije momentalno ne obustavi takve napade, navelo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je Rojters.

Ujedinjene nacije su ranije danas saopštile da je u napadima na najmanje pet medicinskih ustanova i dve škole na severu Sirije ubijeno skoro 50 civila, među kojima ima i dece.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izrazio je zabrinutost zbog takvih izveštaja i te napade smatra "očiglednim kršenjem međunarodnog prava", izjavio je njegov portparol Farhan Hak, preneo je AFP.

"Generalni sekretar je duboko zabrinut zbog izveštaja o raketnim napadima na najmanje pet medicinskih ustanova i dve škole u Alepu i Idlibu, u kojima je ubijeno skoro 50 civila, među kojima i deca, a mnogi su ranjeni", rekao je portparol Hak.

Takvi napadi predstavljaju kršenje međunarodnog prava, istakao je on, dodajući da oni takođe "bacaju senku na obaveze preuzete na sastanku Međunarodne grupe podrške Siriji u Minhenu 11. februara".

Nešto ranije, šef Unicefa Entoni Lejk saopštio je da je užasnut izveštajima o napadima na četiri medicinske ustanove u Siriji, od kojih dve podržava ta agencija UN.

Lejk je naveo da je jedna od tih ustanova dečija bolnica i porodilište, gde su navodno poginula i deca, a na desetine osoba je evakuisano.

Dva napada su se odigrala u Azazu, gradu na severu zemlje, a ostala dva u provinciji Idlib, gde je navodno jedna bolnica pogođena četiri puta, dodao je Lejk.

On je naveo da postoje izveštaji i da su dve škole napadnute u Azazu i da je šestoro dece navodno ubijeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 613 idi na stranu