Andrej Fajgelj pretio smrću Saši Jankoviću

Nekadašnji direktor Kulturnog centra Novi Sad i bivši aktivista Treće Srbije Andrej Fajgelj pretio je ombusmanu Saši Jankoviću smrću na Tviteru.

Izvor: B92

Subota, 27.02.2016.

16:19

Andrej Fajgelj pretio smrću Saši Jankoviću

Kako kaže, to je učinio zbog stava zaštitnika prava građana da bi deca, u slučaju da roditelji odbiju vakcinaciju, mogla da im budu i oduzeta.

Pravnici smatraju da bi Tužilaštvo moralo da se oglasi.

“Jankovicu, moram nesto da Vam kažem. Pa nek dolazi policija. Ali moram. Ako meni oduzmete dete, ubiću vas”, rekao je Fajgelj na društvenim mrežama.

Na taj način je Fajgelj je reagovao na stav Jankovića da ako bi pedijatar, na upit socijalnih radnika, procenio da je život nekog deteta ugrožen odbijanjem roditelja da ga vakcinišu, krajnja posledica mogla bi da bude i oduzimanje deteta sudskom odlukom.

I sam ombudsman kaže da je "teško zamisliti ovakav scenario i to bi bilo preterano", ali su mu pretnje ipak upućene.

Predsednik JUKOM-a Milan Antonijević kaže da je opasnost ovakvih poruka što utiču na veliki broj ljudi.

“Mora se poslati jasna poruka da su pretnje nedopuštene, da to nije ponašanje koje će se tolerisati, da to nije sloboda izražavanja bilo koga i da takve pretnje mogu imati za posledicu da pojedinci budu napadnuti, ne konkretno od onog lica koje je izreklo ovakve pretnje već od onih koji prate njegov rad i koji na određeni način mogu shvatiti to kao poziv za nasilje”, kaže Antonijević.

Jankovicu je ovo samo jedna je u nizu ozbiljnih napada putem društvenih mreža. Pred Višim sudom u Beogradu i dalje traje suđenje predsedniku organizacije SNP Naši Ivanu Ivanoviću zbog objavljivanja spiska 30 najvećih srbomrzaca.

Advokat Miloš Stojković kaže da bi Tužilastvo moralo da pokrene istragu u slučaju Fajgelj.

“U ovoj konkretnoj situaciji dolazi u obzir krivično delo ugrožavanje sigurnosti. To je situacija kada se nekom licu preti da će mu se ili oduzeti život ili da će mu se napasti život. Vidimo da je u ovoj situaciji tako nešto slično upućeno”, kaže Stojković.

Andrej Fajgelj je hapšen krajem novembra prošle godine, pod optužbom da je pozivao na rušenje ustavnog poretka.

On je tada u videu na Jutjubu kritikovao aktuelnu vlast u Srbiji zbog Briselskih pregovora i saradnje sa NATO, pozvavši da se revolucijom promeni stanje u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: