"Do kraja 2016. ukidamo liste čekanja"

Očekujem da će do kraja 2016. biti ukinute liste čekanja za onkološke bolesnike, kao i liste čekanja za operaciju katarakte, kaže ministar Zlatibor Lončar.

Izvor: B92
Podeli
Foto: B92
Foto: B92

"Očekujem da ćemo do kraja ove godine imati ukupno 10 novih akceleratora, odnosno da ćemo pored četiri postojeća kupiti još šest, čime će se stvoriti uslovi da budu ukinute liste čekanja za onkološke bolesnike", rekao je Lončar za B92

Od uspeha u 2015. godini Lončar je izdvojio formiranje Fonda za lečenje retkih bolesti.

"Ovaj Fond je obezbedio da se 24 pacijenta leče u inostranstvu i trenutno raspolaže sa dva miliona evra", rekao je Lončar.

On je istakao i da je u 2015. obezbeđen gama nož tako da naši pacijenti više ne moraju da idu na lečenje u inostranstvu.

"Nabavili smo 64 vozila za Hitne pomoći po celoj Srbiji. Dobili smo kubansku vakcinu protiv raka pluća, devet pacijenta ju je već primilo. Gledaćemo da i ove godine nabavimo još kubanskih vakcina, da ih još pacijenta primi i da vidimo kakvi su rezultati", rekao je Lončar.

Ministar zdravlja rekao je i da u 2016. godini očekuje raspisivanje tendera i početak gradnje nove zgrade Kliničkog centra Srbije.

Kao jedan od prioritetnih zadataka u 2016. Lončar je naveo i obnovu domova zdravlja.

"Premijer Aleksandar Vučić je najavio da će obići svaki dom zdravlja i to daje na jednoj ozbiljnost. Ova Vlada želi da oni stvarno mirišu na čisto i to će biti samo početak. I rukovodstva domova zdravlja imaće još veće obaveza, imaće dodane obaveze da ih održavaju. Svaki dom zdravlja će morati biti okrečen dva puta godišnje i tu neće biti izgovora", kaže Lončar.

strana 1 od 1341 idi na stranu