Davenport: 35 ključno, ne i blokirajuće poglavlje

Poglavlje 35 jeste ključno za Srbiju, ali to nije poglavlje koje blokira, već prilika da jasno kontrolišemo napredak, kaže za B92 šef misije EU Majkl Davenport.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.12.2015.

17:14

Default images
Foto: B92

Na pitanje da li bi Srbija baš zbog poglavlja 35 mogla da dođe u tursku poziciju u pregovorima sa EU, Davenport je u Kažiprstu rekao da ne vidi tu mogućnost.

"Ono se tiče implementacije svih obaveza Srbije u vezi sa pregovorima sa Prištinom, i normalizacija odnosa je jasan zajednički cilj svih zemalja EU", istakao je Devenport.

Davenport je istovremeno istakao i da su i poglavlja 23 i 24, koja se tiču pravosuđa, temeljnih prava, bezbednosti i sloboda, takođe izuzetno važna i mogućnost da se i Srbija i EU intenzivno bave specifičnim aspektima pregovora.

"Biće važno da budu otvorena što pre, jer se tiču teških stvari poput reforme pravosudja, borbe protiv korpucije i diskriminacije, zaštite ljudskih prava", naveo je on.

Kako je rekao, nakon druge međuvladine konferencije i otvaranja prvih poglavlja, odmah slede novi koraci.

"Otvaranje poglavlja je važno za Srbiju, ali i za EU zbog proširenja. Sledeći korak je sastanak već iduće nedelje u Briselu. Baviće se poglavljem 32 i implementacijom daljih koraka", rekao je Davenport.

Govoreći o slobodi medija i slobodi izražavanja u Srbiji, što je jedina oblast u kojoj nije zabeležen nikakav napredak u godišnjem izveštaju o Srbiji Evropske komisije, Davenport je rekao da za poboljšanjem postoji jasna potreba.

"Sve smo napisali u godišnjem izveštaju. Ne možemo da kažemo da je došlo do napretka u ovoj oblasti, ali postoji razumevanje za to što bi trebalo da se radi da bi do tog poboljšanja došlo. Sigurno da za tim postoji potreba. Treba istaći i ulogu slobode izražavanja i slobode medija u evropskim integracijama", rekao je Davenport, dodavši da se još čekaju efektni novih medijskih zakona.

Na pitanje o saradnji sa Vladom Srbije, šef evropske misije u Beogradu je rekao da je ona "veoma tesna".

"Lično imam vrlo tesnu saradnju i sa premijerom i sa svim ministrima i ministarstvima. Redovno se viđamo, a ja sam prvi ambasador koji je učestvovao na sednici vlade posvećenoj evrointegracijama. Dobra poruka je i to što smo zajedno obeležili otvaranje poglavlja u utorak u Beogradu. Ova tesna saradnja i Evropske komisije i Misije sa Vladom i parlamentom biće od velikog značaja u daljim integracijama", kaže

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: