Beograd: Novinar pretučen metalnim šipkama

Beograd -- Dvojica napadača pretukla su metalnim šipkama novinara Ivana Ninića (27) sinoć oko 23.30 na ulazu u stambenu zgradu na Karaburmi.

Izvor: B92
Podeli

Istraživački novinar i član UNS-a Ivan Ninić rekao je da su ga napadači brutalno pretukli i da je napad prijavio policiji.

“Dok sam zaključavao auto na parkingu u povratku iz grada, video sam dvojicu mladića od oko dvadesetak godina kako sede na stepeništu kod zgrade. Imali su na sebi trenerke i kačkete, ali sam im video lica, jer sam krenuo ka ulazu u zgradu i prošao proed njih. Policiji sam opisao kako izgledaju. Kada sam ih obišao, čuo sam da nešto šuška u žbunju i tada sam video da odatle vade dve metalne šipke. Napali su me i brutalno me udarali. Sada imam podliv ispod oka, modrice na butnoj kosti i povredu desnog ramena. Policiji sam dao sve smernice i rezimirao svoje novinarske aktivnosti u poslednjih deset godina, koliko na dnevnom nivou istražujem korupciju”, rekao je Ninić UNS-u.

Ninić je naglasio da je sa grupom prijatelja u martu ove godine osnovao nevladinu organizaciju „Centar za vladavinu prava“ koja planira da pokrene i svoj sajt na kojem će se objavljivati istraživačke priče.

“Sajt je registrovan i već četiri meseca se radi na pripremama tema. Trenutno radimo dve posebno zanimljive priče koje mogu mnogo da utiču na političku elitu u Srbiji. To je priča o kabinetu predsednika Tomislava Nikolića i priča o prebacivanju državnog novca za finansiranje Socijalističke partije Srbije. Do sada smo poslali više od 100 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja i može se pretpostaviti da se neko zbog toga osetio ugroženim. Policija je za sada odradila svoj posao i ja očekujem da se pronađu i kazne ne samo napadači, već i nalogodavci, kako bih znao ko mi šalje ovu poruku”, kaže Ninić.

Ivan Ninić je autor oko 300 tekstova i poznatih istraživačkih priča. Istraživačkim novinarstvom bavi se od srednje škole. Radio je na portalu Pištaljka, gde je objavio oko 90 tekstova u periodu od 2009. do 2013. godine, a kao pravni savetnik učestvovao je u pisanju ovogodišnjeg Izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji. Trenutno, kako kaže za UNS, učestvuje u pisanju izveštaja Saveta o oglašavanju i marketingu državnih organa. Bio je savetnik u kabinetu ministra Saše Radulovića, a od marta ove godine je izvršni direktor NVO „Centar za vladavinu prava“. Predavač je u Novinarskoj školi UNS-a i advokatski pripravnik. U periodu od 2008. do 2012. godine bio je politički angažovan u Srpskoj radikalnoj stranci.

Udruženje novinara Srbije šokirano je napadom na Ninića i traži od nadležnih da hitno pronađu i kazne napadače. UNS ističe da je napad na Ninića pretnja srpskom istraživačkom novinarstvu.

Nezavisno udruženje novinara Srbije je, takođe, najoštrije osudilo divljački napad na novinara Ivana Ninića i traži od nadležnih da identifikuju i kazne napadače.

Povrenik Rodoljub Šabić je na svom nalogu na Tviteru napisao da je napad na Ninića "teror koji zahteva neodložnu,najbržu moguću reakciju nadležnih".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 142 idi na stranu