MUP objavio dokumente o samoubistvu

MUP je objavio dokumente o smrti prijatelja zaštitnika građana Saše Jankovića 1993. godine u Jankovićevom stanu, oružne listove i ugovore o razmeni pištolja.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Objavom ovih dokumenata potvrđeno je ono što je Saša Janković proteklih dana i govorio, kao i da je posedovao oružani list, odnosno da je legalno posedovao pištolj. Prijatelj Saše Jankovića izvršio je samoubistvo u Janovićevom stanu 1. aprila 1993. godine, a kako je navedeno na sajtu MUP-a, dokumenti su objavljeni zbog velikog interesovanja javnosti.

"Objavljujemo i kopije oružnih listova i ugovora o razmeni pištolja, na zahtev poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića", navodi se u saopštenju na zvaničnoj stranici MUP-a Srbije.

Među objavljenim dokumentima je i zapisnik s uviđaja, a sve dokumente možete pogledati na sajtu MUP-a Srbije.

U objavljenim dokumentima se vidi da je Saša Janković 22. marta 1993. godine, 10 dana pre tragedije, sa zvanično overenim sudskim ugovorom, razmenio pištolje s drugom osobom.

Janković: U četvrtak o ovome

Saša Janković je rekao za N1 da će se u četvrtak izjasniti o ovome.

Janković je ranije izjavio da je pištolj iz kojeg se ubio njegov prijatelj prvo pripadao nejgovom ocu, a potom njemu.

Kako se vidi iz dokumenata, Janković je prvo bio vlasnik pištolja CZ M-57 (tetejac), za koji je posedovao oružni list. Nakon toga je Janković taj pištolja zamenio za CZ-99 s drugom osobom, čije je ime zatamnjeno u objavljenim dokumentima.

Janković je za sporni pištolj CZ-99 posedovao dozvolu, koja je takođe objavljena na sajtu MUP-a.

Policija je objavila kopije dozvola za oba pištolja, i Jankovićevog CZ M-57 i CZ-99, druge osobe.

Pošto je u to vreme važeći zakon bio da se oružje ne može razmeniti ili prodati licu koje nema dozvolu za držanje ili nabavku oružja, sud ne bi mogao overiti ugovor bez uvida u važeća rešenja o tome.

U izveštaju inspektora navedeno je da je obavljen razgovor s Jankovićem, da je on izjavio da je pištolj kupljen u fabrici "Crvena zastava" i da "za sada nema oružni list", ali da je on (list) izvađen i da se nalazi u SUP-u u Loznici.

Iz oružnog lista Saše Jankovića vidi se da poseduje pištolj marke CZ-99, da je list overen u SUP-u u Loznici, ali se ne vidi datum overe.

Potvrđeno ono što je Janković govorio

Objavom ovih dokumenata potvrđeno je ono što je Saša Janković proteklih dana i govorio.

Janković je izjavio da je tačno da u trenutku kada je 1993. došao u svoj stan pošto je njegov prijatelj počinio samoubistvo nije kod sebe imao dozvolu za pištolj.

On je naveo da je pištolj bio u legalnom vlasništvu njegovog oca, pa njega.

"U trenutku samoubistva nisam bio u stanu, kada sam došao tačno je da u prvom trenutku nisam imao dozvolu za pištolj kod sebe, jer mi ju je iz Loznice donosio otac", rekao je Janković.

U objavljenim dokumentima se vidi i da je veštačenje "parafinske rukavice" sa ruku Saše Jankovića, posle samoubistva njegovog prijatelja, pokazalo je prisustvo nitrata na Jankovićevim rukama, odnosno kontaminaciju njegovih ruku barutnim česticama.

U nalazima veštaka konstatovano je prisustvo nitrata i kontaminacija ruku Jankovića.

U objavljenim dokumentima se navodi da iz izveštaja br VE-1369/93 proiziliazi da su na parafinskim rukavicama koje su skinute sa Šaje Jankovića pronađeni tragovi nitrata, što znači da je na neki način došlo do kontaminacije ruku najverovatnije barutnom gareži ili česticama.

Kako dalje u izveštaju piše, kontaminacija barutnim česticama ili gareži može se ostvariti na mnogo načina, bilo direknim ili indirektnim kontaktom, jer se garež prenosi slično kao prašina ili prljavština. Ne postoji metoda da se utvrdi na koji su način nečije ruke kontaminirane, ukazao je veštak balističar Milan Kunjadić.

Zaštitnik građana Saša Janković je potvrdio Večernjim novostima da je posle nesreće utvrđeno prisustvo baruta na njegovim rukama, a objasnio je i zašto:

"Tačno je da su nađeni tragovi nitrata, ali zbog toga što sam svog prijatelja koji je ležao mrtav pomazio po kosi. Ušao sam u svoj stan 15 minuta posle njegove smrti, a pre mene su tamo bile najmanje tri osobe. Sve ovo je izgubilo svaki smisao i ja dalje ne želim ništa više da komentarišem. Ovo je moj poslednji komentar u javnosti i više se neću oglašavati povodom ove stvari koja je otišla apsurdno daleko i zadire u moj privatni život", rekao je Janković.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je juče da policija ne može ponovo da vodi istragu zbog apsolutne zastarelosti dela.

On je dodao da su mu dostupni samo podaci iz policijskog izveštaja od 1. aprila 1993. godine i da će informacije o pištolju koji je, kako se navodi u zapisniku, tada oduzet Jankoviću, dostaviti čim se nadje pisana dokumentacija, jer ne postoji u elektronskoj evidenciji.

"Janković Saša, zapeta, za pištolj CZ 99, zapeta, fabrički broj 42004 ne poseduje oružani list, tačka", pročitao je iz zapisnika ministar Stefanović.

Dnevni list "Informer" naveo je 18. aprila da se u Jankovićevom stan 1. aprila 1993. godine pištoljem ubio njegov drug, a da Janković za taj pištolj nije imao dozvolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu