Nikolić odlikovao žrtve nesreće

Beograd -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doneo je Ukaz o odlikovanju pripadnika Vojske Srbije i medicinskog osoblja, koji su stradali u padu helikoptera 13. marta.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Iz predsedništva je saopšteno da su oni odlikovani Zlatnom medaljom za hrabrost “Miloš Obilić”.

"Na inicijativu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, za ispoljenu izvanrednu ličnu hrabrost i samopregor u spasavanju ljudskih života u izuzetno opasnoj situaciji, Zlatnom medaljom za hrabrost 'Miloš Obilić' posthumno su odlikovani major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, zastavnik Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić i medicinski tehničar Miroslav Veselinović", piše u saopštenju.

"Predsednik je preduzeo sve što je u njegovoj ustavnoj nadležnosti da se sazna istina, a sada je sve u rukama pravosudnih organa", rekao je savetnik predsednika Oliver Antić. Helikopter Vojske Srbije, u kome su se nalazili odlikovani, srušio se 13. marta, u blizini Aerodroma "Nikola Tesla", dok je u njemu prevožena životno ugrožena beba iz Novog Pazara do Beograda.

Ministarstvo odbrane nedavno je objavilo izveštaje komisija koje su istraživale pad helikoptera Vojske Srbije u kom je stradalo sedam osoba, a potom i priloge iz izveštaja.

Ministar odbrane Bratislav Gašić je rekao sinoć da je posada sama birala mesto sletanja, kao i da je najpre poziv upućen MUP Srbije, ali je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naveo da MUP nije dobio zvaničan zahtev za prevoz bolesne bebe.

Zvučni snimci razgovora Kontrole leta i pilota Omera Mehića portvrdili su da se oni nisu razumeli u ključnim momentima, kada je helikopter trebalo da sleti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 182 idi na stranu