Brazil bi da ojača odnose sa SAD

Brazilski ambasador u Vašingtonu Mauro Luiz Leker Vieira imenovan je za novog šefa diplomatije te zemlje da bi, kako se ocenjuje, ojačao odnose Brazila i SAD.

Izvor: B92

Sreda, 31.12.2014.

23:58

Default images

Vieira je među 14 ministara čije je imenovanje objavljeno u saopštenju kancelarije brazilske predsednice Dilme Rusef koja će sutra položiti zakletvu za drugi predsednički mandat.

Vieira je bio ambasador u Vašingtonu od 2010, a njegovo imenovanje se smatra znakom želje Dilme Rusef da prevaziđe nedavno zahlađenje u odnosima SAD i Brazila.

Mada su odnosi u trgovini, obrazovanju i kulturi SAD i Brazila dobri, u 2013. je došlo do zastoja u diplomatskim odnosima pošto je objavljeno da je Brazil bio jedna od meta špijunskog programa američka Nacionalna bezbednosne agencije (NSA) - praćeni su i razgovori i elektronska pošta Dilme Rusef i njenih najbližnih saradnika.

Rusefova je u reakciji odbila poziv za formalu državnu večeru u SAD, što je prvi put da je neki strani lider odbio jednu od najviših počasti u Vašingtonu za strane dostojenstvenike.

Brazilska predsednica je imala problema pri popunjavanju 39 ministarskih mesta u kombinatorici u kojoj je trebalo da uključi političare stranaka vladajuće koalicije. Imenovanja su objavljivana odvojeno, a osim Vieire svi danas imenovani ministri su bili u vladu i u prvom mandatu Dilme Rusef.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: