Gazimestan: Prekinut govor Nikolića

Gazimestan -- Govor predsednika Tomislava Nikolića pred Spomenikom palim srpskim junacima na Gazimestanu, prekinut je zbog uvredljivog skandiranja grupe mladih.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Veća grupa mladih desničara prekinula je govor predsednika uzvicima "Izdali ste Kosovo", "Tomo šiptaru", "Vuline šiptaru". Istovremeno, druga grupa građana aplaudirala je predsedniku uz povike "Živeo Tomislav Nikolić", "Živela Srbija".

Nikolić je u više navrata pokušao da smiri situaciju rečima "Svi smo mi Srbi". Govor je prekinut, a policija nije intervenisala.

Nikolić nakon polaganja venca na spomen obležje kosovskim junacima na Gazimestanu poručio da će Srbija i dalje nastaviti da se bori za svoju svetu zemlju i pregovarati sa svima, dok su mu ekstremne grupe zviždale i dobacivale te je predsednik u jednom trenutku završio govor.

On je, na obeležavanju Vidovdana, rekao da je Gazimestan sveta zemlja, da je tu pre 625 godina vođena odlučujuća bitka, kad su se kosovski junaci borili za slobodu svoje kuće i nejači.

Nikolić je rekao da je na tom mestu pristojnije da se ćuti, ali da ipak mora da kaže da će Srbija nastaviti svoju borbu i pregovarati sa svima.

"Srbija je odlučila -pregovaraće do kraja sa svima", istakao je Nilkolić.

Nekoliko autobusa i kombija krenulo je u pratnji KPS iz Rudara, u opštini Zvečan na severu Kosova, ka Gazimestanu i Gračanici gde će biti obeležen Vidovdan. Regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić rekao je Tanjugu da je na sprovođenju ovog operativnog plana angažovano ukupno 212 policijskih službenika, od kojih će 110, među njima 50 pripadnika specijalne jedinice, obezbedjivati pratnju konvoju. Prošle godine više osoba je povređeno, među njima i najmanje troje dece, kada su kamenovani autobusi sa Srbima koji su se vraćali sa proslave Vidovdana sa Gazimestana.

Predsednik Srbije je poručio onima koji su zviždali i dovikivali mu da je izdajnik da su se 1389. godine posvađani srpski velikaši tu okupili kako bi se zajedno borili protiv silnog Osmanskoj carstva.

On je pripadnike tih grupa, među kojima su se mogla videti obeležja Obraza i drugih organizacija, poručio da su bezumnici i da tako samo pokazuju kako se još uvek na Kosovu međusobno svađamo.

"Da su tako zviždali Lazaru kada ih je pozvao u boj, vi danas ne biste imali gde da dođete", rekao je Nikolić.

"Samo da ne dozvolimo da bude više sahranjenih kosovskih junaka, nego živih na Kosovu" istakao je Nikolić.

Nikolić je pre toga u svom govoru rekao da se danas na tom prostoru žive komšije Albanci koji tu grade kuće i obrađuju imanje i poželeo im sreću, ali i poručio da treba da znaju da grade na srpskoj zemlji.

"Sve što izgrade neka im ostane za večito, ali da znaju da grade na srpskoj zemlji", naglasio je Nikolić.

On je takođe poručio onima koji su zviždali i bacali sitne predmete ka govornici rekao da će sutra kada ih deca budu pitala šta su radili, reći da su nazivali izdajnicima one koji su pokušavali da pomognu i da će ih zato biti sramota.

"Vi ćete najbolje da spasavate Kosovo i Metohiju? Izvikaćete se i onda otići kući", rekao je Nikolić.

Pored Nikolića je u jednom trenutku pala petarda i on je zatim rekao da je sramota šta se radi kod spomen obležja kosovskim junacima i da "im oprašta jer ne znaju šta rade". On je govor završio obraćanjem Amfilohiju, rekavši da im oprašta jer sve su to srpska deca.

Pojedini pripadnici grupa su uzvikivali ime Vojislava Šešelja i "Izdali ste Kosovo", ali je uprkos svemu tome što se dogodilo Nikolić prilikom dolaska dobio aplauz i prisustvovao parastosu koji su služili mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije, vladika raško-prizrenski Teodosije i vladika vranjski Pahomije.

Prisustvovali su i ministar pravde Nikola Selaković, ministar za rad Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i predstavnici Srba sa Kosova.

Pre govora predsednika Srbije vladika Amfilohije je pozvao Srbe i Albance na KiM da nastave da žive zajedno i da sve bratime s ljubavlju i nazvao bezumnim zviždanje i negodovanje na Gazimestanu tokom govora predsednika Srbije.

Prethodno je povodom Vidovdana predsednik Srbije položio venac u Kruševcu.

Srbija treba da vodi mudru politiku

Predsednik Nikolić se nakon Gazimestana zaputio u Gračanicu.

Predsednik je u manastiru Gračanica poručio da Srbija treba da vodi mudru politiku i da se grdno vara svako ko misli da možemo bilo kakvu budućnost da gradimo ratujući.

Nikolić je, povodom obeležavanja Vidovdana, rekao novinarima da Srbija nikada neće priznati Kosovo, kao i što će se kosovske vlasti uvek ponašati kao da su u suverenoj i nezavisnoj državi i da je zato u interesu srpskog i albanskog naroda da se dogovore.

On je istakao da Srbija treba sa svima da razgovara kako bi se Srbi i Albanci dogovorili, a ne ratovali.

''Ubeđen sam da dok sam ja predsednik, Srbija neće ratovati, a ako građani Srbije misle da treba da izaberu nekog ko bi ponovo kupovao oružje umesto da zidaju kuće, sami će o tome odlučiti'', rekao je Nikolić, dodajući da ne treba više da dajemo živote za Srbiju već da vodimo mudru politiku.

Predsednik Srbije je kazao da je njegova želja iskazana kroz Rezoluciju Skupštine Srbije, na osnovu koje su realizovani mnogi korisni razgovori sa prištinskim institucijama i Evropskom unijom.

Na pitanje novinara šta ako EU bude tražila da Srbija prizna nezavisnost Kosova zbog članstva, Nikolić je odgovorio da pet država članica EU nije priznalo Kosovo, a da nisu isključene iz EU.

On je dodao da EU nije tražila od Srbije da prizna Kosovo, kao i da ne vidi razlog zašto neka zemlja ne bi mogla da postane članica EU iako ne priznaje nezavisnost Kosova, ako nisu isključene članice koje to isto nisu ucinile.

Na pitanje da li postoje barikade u Kosovskoj Mitrovici, Nikolić je kazao da su Srbi tu izgradili park prijateljstva i da je sada na Albancima da ponuđeno prijateljstvo prihvate.

Komentarišući zvižduke tokom njegovog govora na Gazimestanu, predsednik je rekao da je 28. jun datum kada su se mnoge loše stvari dešavale za Srbiju i da eto ni danas Srbi na tom mestu nisu mogli da budu jedinstveni.

''Srbija je to. Međutim, postoje svetinje koje se skrnave'', rekao je Nikolić, dodajući da je u svom govoru želeo da objasni kako će vlada i on kao predsednik nastaviti da rešavaju problem na Kosovu.

On je kazao da je na Gazimestanu, gde je održana Kosovska bitka, sve počelo i da tu nikada ne sme ni sve da se završi.

''Svaka politika podleže sudu vremena pa će i moja'', dodao je Nikolić.

Predsednik je istakao da svi koji žive na KiM, bez obzira da li su Srbi ili Albanci, treba da žive dobro i u miru i da on deli ljude na dobre i loše, a ne na Srbe i Albance.

Nikolić se u Gračanici sastao sa predstavnicima kosovskih Srba i otkrio je ploču spomenika Miloša Obilića u centru tog mesta.

Spomenik se nekada nalazio u Obiliću i privremeno je bio smešten u dvorištu manastira Gračanica.

SNS osudila napade na Nikolića

Srpska napredna stranka najoštrije osudila je današnje napade na predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, navedeno je u saopštenju te stranke.
"Uvredljivo skandiranje i prostački napadi predstavljaju sramotu, ne samo onih koji su se danas tako necivilizovano poneli prema predsedniku Srbije, nego i sramotu Srbije. Oni koji su gađali predsednika Nikolića, gađali su, u stvari, Srbiju, i naneli nam svima nesagledivu štetu, i unizili ugled naše zemlje", naveli su u saopštenju dodajući da će SNS uložiti maksimalne napore da Srbija postane moderno i uređeno društvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 241 idi na stranu