Vitlejem: Političke poruke na Božić

Vitlejem -- Hiljade hrišćanskih hodočasnika sa svih strana sveta slilo se u Vitlejem na Zapadnoj obali, donoseći prazničnu atmosferu u biblijsko rodno mesto Isusa Hrista.

Izvor: Beta
Podeli

U pripremama za božićnu ceremoniju učestvovale su stotine ljudi, a među zvanicama su bili palestinski predsednik Mahmud Abas, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, kao i ministar spoljnih poslova Jordana Naser Judeh.

"Poruka Božića je poruka mira, ljubavi i bratstva. Mi treba da budemo braća jedni drugima", rekao je latinski patrijarh u Jerusalimu Fuad Tval.

Tval, koji je i sam Palestinac, obratio se Abasu rekavši mu da se moli za "pravedno i pravično rešenje" za Palestince. On je izrazio saosećanje sa položaj Palestinaca, posebno onih čiji su članovi porodica zatvoreni u Izraelu i onih koji su propatili zbog konflikta sa Izraelom.

"Svet prolazi kroz dugu noć ratova, uništenja, straha, mržnje, rasizma i, u ovom trenutku, hladnoće i snega", rekao je Tval.

"Mi smo pozvani da budemo optimistični i da obnovimo našu nadu da će ova zemlja, koja je dom trima monoteističkim religijama, jednoga dana postati mirni raj za sve ljude", rekao je latinski patrijarh, pozvavši okupljene da ne zapadaju u očajanje.

Palestinski ministar turizma Rula Majah naveo je da je palestinska poruka "poruka pravde i mira". "Mi, Palestinci, težimo miru i zaslužujemo da imamo mir i naša deca zaslužuju da žive u miru", naveo je Majah.

Posledice političke situacije na Bliskom Istoku osetile su se među posetiocima, uprokos božićnoj atmosferi. Kako bi ušla u Vitlejem, Tvalova pratnja morala je da prođe betonsku ogradu koju je Izrael izgradio prema palestinskoj teritoriji.

Izrael tvrdi da je ograda potrebna kako bi napadači bili sprečeni da prodru u blizinu Jerusalima, dok Palestinci tvrde da ograda guši grad i da je njome oteta palestinska zemlja.

Izrael je u utorak izveo nekoliko avionskih i drugih napada na pojas Gaze u znak odmazde za ubistvo izraelskog civila koji je radio duž granice.

Info

strana 1 od 46407 idi na stranu