HR: Štrajk lekara još traje

Štrajk hrvatskih lekara traje već 44 dana, a najverovatnije ni danas neće biti okončan jer sindikalni čelnici ne očekuju potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 31.10.2013.

14:33

Default images

Ovo je do sada najduži štrajk lekara, a zvaničnici su skeptični po pitanju potpisivanja novog ugovora koji bi podrazumevao da se tri zdravstvena sindikata i Ministrarstvo slože.

Predsednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Spomenka Avberšek istakla je da bi ministar zdravlja Rajko Ostojić danas trebalo da da jasan odgovor na predloge pojednih sindikata u zdravstvu, vezane za pitanja obračuna dežurstava, prekovremenih sati i ostalih odredbi.

Bez obzira na to, Avberšek je u izjavi novinarima bila vrlo skeptična oko toga da bi sporazum tri zdravstvena sindikata i Ministarstva danas mogao biti postignut, ugovor potpisan i štrajk završen, prenosi agencija Hina.

"Reč je o kolektivnom ugovoru koji traje četiri godine i važi za svih 72.000 zaposlenih u zdravstvu. Bili bismo vrlo neozbiljni da danas završimo", rekla je i naglasila da ne može potpisati nešto što predstavlja "mačku u džaku".

Avberšek tvrdi da predsednik Hrvatskog lekarskog sindikata Ivica Babić traži da se u novom kolektivnom ugovoru lekarima vrate prava iz poništenog kolektivnog ugovora i ističe da ona na to neće pristati ukoliko ista prava ne dobiju i ostali zaposleni u zdravstvu.

Ukoliko se danas Ostojić izjasni o sindikalnim zahtevima, sindikalni lideri će u poneđeljak te predloge izložiti svom članstvu.

Za poneđeljak je najavljena i vanredna skupština Hrvatskog lekarskog sindikata, na kojoj se očekuje odluka lekara da li prihvataju predlog Ministarstva, ili se štrajk nastavlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: