HR: Štrajk lekara još traje

Zagreb -- Štrajk hrvatskih lekara traje već 44 dana, a najverovatnije ni danas neće biti okončan jer sindikalni čelnici ne očekuju potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Ovo je do sada najduži štrajk lekara, a zvaničnici su skeptični po pitanju potpisivanja novog ugovora koji bi podrazumevao da se tri zdravstvena sindikata i Ministrarstvo slože.

Predsednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Spomenka Avberšek istakla je da bi ministar zdravlja Rajko Ostojić danas trebalo da da jasan odgovor na predloge pojednih sindikata u zdravstvu, vezane za pitanja obračuna dežurstava, prekovremenih sati i ostalih odredbi.

Bez obzira na to, Avberšek je u izjavi novinarima bila vrlo skeptična oko toga da bi sporazum tri zdravstvena sindikata i Ministarstva danas mogao biti postignut, ugovor potpisan i štrajk završen, prenosi agencija Hina.

"Reč je o kolektivnom ugovoru koji traje četiri godine i važi za svih 72.000 zaposlenih u zdravstvu. Bili bismo vrlo neozbiljni da danas završimo", rekla je i naglasila da ne može potpisati nešto što predstavlja "mačku u džaku".

Avberšek tvrdi da predsednik Hrvatskog lekarskog sindikata Ivica Babić traži da se u novom kolektivnom ugovoru lekarima vrate prava iz poništenog kolektivnog ugovora i ističe da ona na to neće pristati ukoliko ista prava ne dobiju i ostali zaposleni u zdravstvu.

Ukoliko se danas Ostojić izjasni o sindikalnim zahtevima, sindikalni lideri će u poneđeljak te predloge izložiti svom članstvu.

Za poneđeljak je najavljena i vanredna skupština Hrvatskog lekarskog sindikata, na kojoj se očekuje odluka lekara da li prihvataju predlog Ministarstva, ili se štrajk nastavlja.

strana 1 od 151 idi na stranu