Ispitan muž "Snoudenovog novinara"

London -- Britanske vlasti držale su na aerodromu "Hitrou" oko devet sati partnera novinara Glena Grinvalda, koji je dobijao informacije od Edvarda Snoudena.

Izvor: Tanjug
Podeli

Dejvid Miranda, s kojim je novinar lista "Gardijan" Glen Grinvald u građanskom braku, zadržan je na osnovu člana 7 Zakona o terorizmu, koji dozvoljava bezbednosnim agencijama da zadrže i ispituju pojedince na granicama.

Miranda, koji se vraćao u svoju domovinu Brazil iz Nemačke, zadržan je na aerodromu "Hitrou" i danas pušten bez optužbe. Novinar "Gardijana" je izjavio da su njegovom partneru zaplenjeni mobilni telefoni, laptopovi i USB uređaji, preneo je AP.

"Ovo je očigledno značajna eskalacija njihovih napada na proces sakupljanja vesti i novinarstvo", napisao je Grinvald na sajtu "Gardijana". "Dovoljno je loše proganjati i zatvarati izvore. Još gore je zatvarati novinare koji govore istinu. Ali da se počne sa zadržavanjem članova porodice i dragih osoba novinara je jednostavno despotski", ocenio je Grinvald.

Londonska policija je saopštila da je zadržala jednog 28-godišnjeg muškarca na aerodromu, koji je pušten posle skoro devet sati, bez hapšenja.

Grinvald je napisao seriju članaka o programima za praćenje američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) na osnovu podataka koje je dobio od saradnika te agencije Snoudena.

U izveštaju Houm ofisa objavljenom prošle godine stoji da je 97 odsto osoba ispitanih na osnovu člana 7 Zakona o terorizmu držano manje od jednog sata. Od aprila 2009. do marta 2012. 230.236 ljudi je ispitano na osnovu ovog člana tog zakona.

Brazilska vlada je izrazila "ozbiljnu zabrinutost" zbog zadržavanja Mirande, dugogodišnjeg partnera novinara, s kojim je u građanskom braku. Par živi u Rio de Žaneiru.

Ministarstvo spoljnih poslova Brazila je u nedelju saopštilo da je Miranda "držan bez mogućnosti komunikacije".

Ministarstvo smatra njegovo zadržavanje "neopravdanim, s obzirom da je reč o pojedincu protiv koga ne postoje nikakve optužbe koje bi mogle da opravdaju primenu takvog zakona".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 446 idi na stranu