Ko će pregovarati sa EU?

Premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić uskoro bi trebalo da postignu dogovor o izboru šefa državnog tima za pregovore o pristupanju EU.

Izvor: B92

Subota, 29.06.2013.

10:12

Default images

Dnevni list "Danas" navodi da se u javnosti već pominju pojedini kandidati za to mesto.

Kao mogući kandidat za šefa tima pominje se Tanja Miščević, profesor Fakulteta političkih nauka i nekadašnja direktorka Kancelarije za evropske integracije, zatim bivša ambasadorka Srbije u Briselu Roksanda Ničić i Milica Delević, takodje, bivša direktorka Kancelarije za EU.

Šef pregovaračkog tima, osim vrhunskog znanja o tehničkim i političkim pitanjima EU, mora da ima solidno političko iskustvo i umeće kako bi na najbolji način tokom pregovora usaglašavao razne političke stavove. Njegov tim, kako navodi list, činiće 15 do 20 operativnih stručnjaka iz raznih oblasti, kao i 35 pregovaračkih podgrupa za svako od 35 poglavlja, na čijem su čelu državni sekretari ministarstava na koja se ta poglavlja odnose.

Kako saznaje ovaj beogradski dnevnik, u Vladi već postoji "kostur" državne pregovaračke strukture, koja za nedelju ili dve može biti transformisana za potrebe pregovora.

Krovni državni organ ove strukture trenutno je Koordinaciono telo za proces pristupanja EU, kome predsedava premijer Dačić, a čine ga 12 ministara.

To telo ima stručnu grupu kojom rukovodi direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević, u kojoj je do 25 članova, odnosno šefova radnih grupa za pregovore, navodi list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: