MUP: Bezbedno dopremljeni testovi

Beograd -- Policija je bezbedno i bez problema dopremila maturske testove iz matematike širom Srbije, kaže Nikola Popovac iz Policijske uprave za grad Beograd.

Izvor: B92
Podeli

"Na zahtev i uz prisustvo službenika ministarstva prosvete pripadnici beogradske policije su u toku jučerašnjeg dana i večeri izvršili transport i obezbeđenje testova na području grada Beograda ali i širom Republike Srbije do sedišta školskih uprava. U toku transporta, obezbeđenja i predaje testova nije bilo nikakvih posebnih zapažanja i događaja“, rekao je Popovac.

On dodaje da će policija u sklopu svojih redovnih aktivnosti obezbediti i samo testiranje. On dodaje da nema potvrda da je i sadržaj novog testa otkriven pre vremena i dospeo u javnost.

"Nemamo zvaničnu potvrdu da je novi test došao u javnost. Ako do toga dođe, policija će preduzeti mere u skladu sa zakonom“, rekao je Popovac za Radio B92.

Na pitanje kako je došlo do toga da prvi test procuri u javnost, on je rekao da „policija raspolaže indicijama", a sada se to proverava.

Učenici u Srbiji koji su završili osmi razred osnovnih škola polagaće danas test iz matematike, koji je juče odložen zbog neregularnosti.

Bilo je planirano da osmaci zadatke iz matematike rešavaju juče, ali je polaganje testa odloženo pošto je Republička upisna komisija pronašla fotokopiju jednog testa.

Zbog na prevaru otkrivenih i objavljenih testova DS i Nova stranka zatražili su juče ostavku ministra prosvete Žarka Obradovića. Testovi su bili tema i jučerašnje sednice Skupštine Srbije.

Malu maturu ove godine su pratili razni problemi.

Na polaganju prijemnog testa iz srpskog u OŠ "Sveti Sava" u Pirotu đacima su greškom podeljeni pogrešni testovi, kombinacija broj 2 umesto kombinacije broj 1.

Sinoć je "Blic" objavio da je došao do navodnog rezervnog testa iz matematike, čiji su zadaci, prema pisanju tog lista, objavljeni oko 19 sati na internetu. Ministarstvo prosvete je reagovalo saopštenjem i demantovalo ove navode.

Ministarstvo je saopštilo da je reč o testovima koji su ranije korišćeni i već su poznati. Potvrdu toga Ministarstvo je dobilo od direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, koji je učestvovao u izradi ponovljenog testa, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 180 idi na stranu