Utisci posete Klintonove i Eštonove

Oni koji su juče sedeli za stolom s Ketrin Ešton i Hilari Klinton danas su uzeli slobodan dan od pojavljivanja pred medijima. O utiscima rado govore poslanici.

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2012.

16:23

Default images

Bez ikakvog objašnjenja, izjavu je za B92 odbio da da i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić koji se prvi rukovao sa Eštonovom i Klintonovom. Ipak, o američkoj i evropskoj šefici diplomatije pričalo se u Skupštini Srbije. Naime, poslanici misle da je jači utisak ostavila Hilari Klinton, a vladajuća većina misli da je njena poruka bolja.

Od one krute pozicije da je jednostrana secesija Kosova završena stvar, da je za Vašington Kosovo nezavisna država, došli smo u situaciju da Hilari Klinton kaže da oni imaju razumevanja da Srbija ne može ni po svom ustavu a i iz drugih razloga da prizna i da se složi sa tom secesijom. EU nije iznela krut stav da je secesija Kosova krut stav i tu se otvara dosta značajan prostor za naše dalje delovanje”, kaže predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun, koji je inače poslanik SNS-a.

Ključno pitanje je kako će se SAD ponašati u vezi sa tim u narednom periodu i koliko će vršiti pritisak na Srbiju da prizna Kosovo. Kako oni kažu, realnost na terenu. Ja lično mislim da do toga neće doći i da će Srbija naći put do istorijskog dogovora”, kaže Momčilo Čolaković iz PUPS-a.

Opozicija ipak nije čula baš tako pozitivne poruke. Smatraju da je moglo više da se učini.

Ono što se očekuje je da Srbija odustane od bilo kog pokušaja da utiče na viđenje kosovskih Albanaca o statusu Kosova. Oni ne žele da bilo koja strana onoj drugoj nameće svoje viđenje statusa Kosova. I to je ono što smo mi kao DS pričali i govorili da ne treba ljudima pričati i obmanjivati da će se pričati o statusu“, smatra Borko Stefanović, poslanik DS-a.

Jučerašnja poseta je bila prilika da se napravi neka vrsta preokreta pre svega u odnosu prema domaćoj javnosti i da se najavi drugačija, kreativnija kosovska i regionalna spoljna politika, koja bi Srbiji omogućila da ima mnogo čvršće savezništvo i sa EU i sa SAD. Do toga nije došlo”, kaže Bojan Đurić iz LDP-a.

Niko od nas neće tražiti da priznamo nezavisnost Kosova. EU i zemlje zapada otprilike više žele da Srbija postane član EU nego što to želi sama Srbija”, rekao je Aleksandar Jugović iz SPO-a.

Poslanici se sada sa iščekivanjem okreću ka vladi i predsedniku, koji bi trebalo da finalizuju strategiju za Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: