Akcija Centrala: Uhapšeno 11 hakera

Beograd -- U policijskoj akciji "Centrala" MUP-a Srbije uhapšeno je 11 osoba zbog sumnje da su udruženo učestvovali u računarskim prevarama.

Izvor: Beta
Podeli

Time su telekomunikacione operatere oštetili za više od 10 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Osumnjičeni su od 2009, zloupotrebljavajući računarsku opremu, radili "bypass" terminacije međunarodnog telefonskog saobraćaja korišćenjem VOIP tehnologije na neregistrovanim pripejd mobilnim telefonskim priključcima domaćih operatera, dodaje se u saopštenju.

Oni su uticali na elektronsku obradu i prenos podataka zbog čega se svaki poziv iz mreže nekog inostranog operatera realizuje od inostranstva do Srbije putem prenosa glasa preko internet protokola (VOIP) do takozvanih "Gateway uređaja".

Ti uređaji su imali veći broj pripejd SIM kartica domaćih mobilnih operatera, čime se dalji poziv ka mobilnom pretplatniku u Srbiji ostvarivao kao nacionalni poziv sa domaće SIM kartice, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je međunarodna telefonska veza tako zaobilazila legalne međunarodne rute i regularne interkomunikacijske vodove za međunarodno saobraćaja i evidentirala se kao nacionalna veza.

Dodaje se da je tokom akcije zaplenjena i velika količina računara, kompjuterske opreme i identifikovano je više od 28.000 SIM kartica korišćenih za izvršenje krivičnog dela.

Ministar unutrašnjih poslova i premijer Srbije Ivica Dačić rekao je ranije danas agenciji Beta da je u toj akciji učestvovalo 80 službenika MUP-a.

Dačić je rekao i da su akciju sproveli pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala u koordinaciji s Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal na područiju Pančeva, Beograda i Niša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu