Novinar traži pomilovanje

Novinar Laslo Šaš koji je u zatvoru zbog uvrede vođe desničarskog pokreta "64 županije" Lasla Torockaija traži pomilovanje od predsednika Tomislava Nikolića.

Izvor: B92

Utorak, 31.07.2012.

10:18

Default images

69-godišnji Šaš je molbu o pomilovanu dostavio upravi Okružnog zatvora, koje je molbu odmah prosledilo predsedniku Srbije, pišu "Subotičke novine".

U molbi Šaš, između ostalog, navodi da je "nepravedno osuđen u predmetu K278/10 od 4.2.2011. godine", kao i objašnjenje zašto kaznu nije platio, jer nema siguran izvor prihoda već živi od novinarskih honorara.

On piše predsedniku države i da je lošeg zdravstvenog stanja i unapred mu se zahvaljuje u nadi da će uslišiti ovu njegovu molbu.

Ukoliko se Šašova molba uskoro ne reši novinarska udruženja i novinari spremni su da sakupe novac i kolegi otkupe slobodu, navode "Subotičke novine".

Hitno oslobađanje Šaša ztražio je u subotu potpredesednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić, dok su Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozvali Tomislava Nikolića da donese odluku o pomilovanju.

Šašu, nekadašnjem saradniku listova “Mađar so” i “Het nap”, Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Osnovnog suda iz Subotice kojom je po tužbi Torockaja osuđen da plati 150.000 dinara za uvrede izrečene u pismu čitalaca objavljenom 24. aprila 2007. u listu “Mađar so”.

“Zbog teškog materijalnog stanja Laslo Šaš ne samo da nije mogao da plati kaznu koja mu je presuđena već je u drugostepenom postupku bio prinuđen da se sam brani pošto nije mogao da plati advokata. U slučaju da ova kazna ostane na snazi, Šaš će biti prvi novinar koji izdržava kaznu zatvora zbog uvrede otkako je donet novi krivični zakonik”, navodi se u zajedničkom saopštenju navedenih novinarskih udruženja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: