Brejvik: Laž je da sam neuračunljiv

Oslo -- Norveški ekstremista Anders Bering Brejvik rekao je pred sudom u Oslu da je laž 80 odsto psihijatrijskog izveštaja, u kome je proglašen neuračunljivim.

Izvor: Tanjug
Podeli

Brejvik je, u nastavku suđenja, naveo da je psihijatrijski izveštaj zasnovan na "zlobnim izmišljotinama" s ciljem da ga predstavi kao nerazumnu i neinteligentnu osobu.

"Ja nisam ta osoba koja je opisana u izveštaju", rekao je Norvežanin koji je ubio osam ljudi u eksploziji bombe koju je postavio ispred sedišta norveške vlade i 69 polaznika omladinskog kampa Laburističke partije na ostrvu Utoja.

"Sve što sam predstavio je potpuno logično. Ne vidim ni najmanju mogućnost da budem proglašen neuračunljivim", dodao je Brejvik, javlja Bi-Bi-Si.

On je priznao zločine, ali ne želi da snosi krivičnu odgovornost. Cilj suđenja, koje bi trebalo da traje 10 nedelja, jeste da ustanovi da li je uračunljiv, s obzirom na to da su sudu dostavljena dva psihijatrijska izveštaja s potpuno različitim nalazima.

Brejvik (33) je pre dva dana završio sa iznošenjem iskaza, ali danas mu je omogućeno da se ponovo obrati sudu kako bi ubedio sudije da je mentalno zdrav i da ne treba da bude upućen u psihijatrijsku ustanovu.

Petočlano sudsko veće doneće odluku u julu.

Ukoliko bude proglašen uračunljivim, mogao bi da bude osuđen na 21 godinu zatvora i ta kazna bi se potom mogla produžavati na neograničeno vreme.

Ako stručnjaci, međutim, zaključe da je mentalno bolestan, mogao bi biti zatvoren u psihijatrijsku ustanovu do kraja života.

Najveći deo norveške javnosti očekuje da Brejvik bude proglašen uračunljivom osobom, s obzirom na to kako se ponaša tokom suđenja.

Pesmom protiv Brejvika

Hiljade Norvežana izaći će sutra na ulice Osla i pevati dečju pesmu, pozivajući na mir i bratstvo, u znak protesta zbog masovnog ubistva koje je prošle godine u Norveškoj izvršio Anders Berih Brejvik.

Brejvik je, u današnjem obraćanju sudu, ovaj skup i izbor pesme nazvao "marksističkim ispiranjem mozga".

Organizatori skupa planiraju da pevaju tako što će, ruku-pod-ruku, formirati lanac od sudnice, u kojoj se vodi proces protiv Brejvika zbog ubistva 77 ljudi, duž nekoliko gradskih kvartova.

Brejvik (33) je pre dva dana završio sa iznošenjem iskaza, ali danas mu je omogućeno da se ponovo obrati sudu kako bi ubedio sudije da je mentalno zdrav i da ne treba da bude upućen u psihijatrijsku ustanovu.

Petočlano sudsko veće doneće odluku u julu. Ukoliko bude proglašen uračunljivim, mogao bi da bude osuđen na 21 godinu zatvora i ta kazna bi se potom mogla produžavati na neograničeno vreme.

Ako stručnjaci, međutim, zaključe da je mentalno bolestan, mogao bi biti zatvoren u psihijatrijsku ustanovu do kraja života.

Najveći deo norveške javnosti očekuje da Brejvik bude proglašen uračunljivom osobom s obzirom na to kako se ponaša tokom suđenja.

Brejvik je na sudu priznao da je 22. jula prošle godine, u Oslu i na ostrvu Utoja ubio 77 ljudi, ali je taj čin nazvao "manjim varvarskim činom".

Svet

Srbiji se nudi saradnja sa NATO

Vašington -- Srbiji će posle izbora biti ponuđeno da proširi saradnju sa severnoatlantskom alijansom, najavila je Elizabet Šervud Randal, specijalna savetnica Baraka Obame.

Svet ponedeljak 30.04. 22:51 Komentara: 112

Poslednji zapisi Osame bin Ladena

Vašington -- Američka javnost uskoro će moći da pročita neke od poslednjih pisanih ili otkucanih zabeleški ubijenog vođe terorističke mreže Al Kaide Osame bin Ladena.

Svet ponedeljak 30.04. 20:21 Komentara: 4

Jemen: U sukobima 21 žrtva

Sana -- U žestokim sukobima koji su izbili danas na jugu Jemena, u blizini grada Loder, nad kojim Al Kaida pokušava da povrati kontrolu, poginula je najmanje 21 osoba.

Svet ponedeljak 30.04. 20:19 Komentara: 0

Sarkozijev dogovor sa Gadafijem

Pariz -- Nikola Sarkozi i Moamer Gadafi postigli su dogovor po kom je za nuklearnu saradnju sa Francuskom, Libija trebalo da oslobodi zatočene bugarske medicinske sestre

Svet ponedeljak 30.04. 20:18 Komentara: 1
strana 1 od 330 idi na stranu