Otvoreno Odeljenje za hemodijalizu

Beograd -- Odeljenje za hemodijalizu u Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" od sutra će početi da prima pacijente. Ovo odeljenje nije bilo u funkciji tri godine.

Izvor: Tanjug
Podeli

Odeljenje su obišli ministar zdravlja Zoran Stanković, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić, kao i ambasadori Italije i Češke Armando Varikio i Hana Hubačkova, koje su izdvojile sredstva za renoviranje i nabavku aparata.

Direktor KBC "Dragiša Mišović" Radisav Šćepanović je izjavio da će kapacitet odeljenja biti 78 pacijenata, što je tri puta više u odnosu na raniji period.

"Ležanje na hemodijalizi je mučan deo života pacijenata i mi nastojimo da vreme koje ovde provedu bude humanije. Mislim da smo u tome uspeli", rekao je Šćepanović.

Grad Beograd je izdvojio sredstva za investicione radove i nameštaj za hemodijalizu, dok je donacijama Vlade Italije i ambasade Češke dobijeno 14 aparata za dijalizu, odnosno 19 specijalnih kreveta - fotelja.

Ministar zdravlja Zoran Stanković je rekao da mu je drago što će 14 aparata za dijalizu, koji su obezbeđeni donacijom Vlade Italije, sutra biti pušteno u funkciju, navodeći da je ukupna donacija Vlade Italije Srbiji bila 355 hemodijaliznih aparata.

Predsednik gradskog parlamenta Aleksandar Antić rekao je da je gradska vlast srećna što Beograd i Beograđani dobijaju modernu kliniku koja pokriva oko deset odsto grada.

On je dodao da danas ukupno 20 vozila prevozi ljude koji idu na dijalizu, a da se ove godine planira nabavka još sedam vozila.

Uz zahvalnost Italiji i Češkoj na donacijama, Antić je kazao da se klinika "Dr Dragiša Mišović" slobodno može zvati klinikom prijateljstva, jer su razne zemlje donirale njeno renoviranje, od požara, 2009. godine.

Ambasador Italije i Češke rekli su da su ponosni što su njihove zemlje učestvovale u opremanju odeljena za hemodijalizu i izrazili nadu da će to dodatno unaprediti lečenje pacijenata na hemodijalizi.

U potpuno renoviranom prostoru, gde je u tri sale smešteno 18 najsavremenijiih aparata, biće obezbeđena hemodijaliza za 70 hroničnih i oko 20 akutnih pacijenata u dve smene.

Pre obnove, odeljenje hemodijalize imalo je sedam dijaliznih aparata, na kojima se u neodgovarajućim uslovima, u jednoj sali, lečilo 28 bolesnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 192 idi na stranu