"Nema napretka u pregovorima"

Priština -- Posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper susreo se sa šeficom kosovskog tima Editom Tahiri.

Izvor: B92
Podeli

Tema razgovora odnosila se na model po kojem će Kosovo biti predstavljano na međunarodnim skupovima.

Sastanak između posrednika Evropske unije Roberta Kupera i šefice pregovaračkog tima Kosova Edite Tahiri održan je iza zatvorenih vrata i novinarima se nakon njega obratila samo Tahirijeva.

Sudeći po izjavi šefice kosovskog pregovaračkog tima, Priština i Beograd su još daleko od sporazuma o imenu pod kojim će kosovski predstavnici učestvovati na međunarodnim skupovima.

"Vlada Kosova i ja kao šefica pregovaračkog tima nismo odustali ni od republike, kao ni od jedne druge pozicije koja se odnosi na crvene linije Republike Kosovo u ovom dijalogu. Stav srpske strane ostaje isti. Dakle, insisitiraju na rezoluciji 1244. Za nas je to crvena linija i ne prihvatamo nikakvu referencu u odnosu na rezoluciju 1244", kaže Edita Tahiri, šefica prištinskog pregovaračkog tima.

U isto vreme, kosovski parlament je na osnovu predloga vladajuće Demokratske partije Kosova premijera Hašima Thačija usvojio rezoluciju kojom je obavezao vladu da pokrene ustavne i sve ostale neophodne zakonske pripreme za period nakon završetka faze međunarodno nadgledane nezavisnosti Kosova.

"U najznačajnijim trenucima naše istorije mi usvajamo rezoluciju koja otvara vrata okončanju nadgledane nezavisnosti Kosova. Sadržaj ove rezolucije najbolje potvrđuje političku zrelost našeg društva", rekao je premijer Kosova Hašim Tači.

Odmah nakon sednice parlamenta, šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fajt je pozdravio usvajanje rezolucije i ocenio je da je to korak u skladu sa prošlonedeljnim zaključcima Međunarodne upravljačke grupe o Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 117 idi na stranu