Varga: EU će nam gledati kroz prste

Raspoloženje članica EU povodom kandidature Srbije je za nijansu pozitivnije nego u decembru, kaže predsednik Odbora za evrointegracije Laslo Varga.

Izvor: B92

Subota, 28.01.2012.

23:38

Default images

Varga kaže da je moguće da će Srbiji biti "progledano kroz prste".

On smatra da će Srbija najverovatnije morati da "popusti" kada je u pitanju regionalno predstavljanje Kosova i Metohije i Rezolucija 1244 - ako ne sada, uoči odluke o kandidaturi za članstvo u EU, onda u narednim mesecima, odnosno u budućim fazama u procesu priključenja.

"I to je jedan mogući scenario, da će iz velikog broja političkih, bezbednosnih razloga, zbog stabilnosti EU, i najuticajnije članice malo pogledati kroz prste, ali će se to pitanje vratiti na narednom koraku. Ovaj problem je ogroman, jer imate bezbroj koraka i možete birati kod kog koraka ćete rešiti taj problem, a on se odnosi i na predstavljanje i na primenu dosadašnjih sporazuma", kaže Varga.

Varga je naveo da je kod svih drugih dogovora i pitanja bilo moguće naći rešenje koje se može tumačiti na dva načina. "Ovo je očigledno takvo pitanje da će jedna strana morati da popusti u vezi Rezolucije 1244 i zato je to pitanje teško i teško rešivo", smatra Varga.

Kako je istakao, očigledno je da će proces priključenja EU ići "ovako teško i uz velike muke" dok se celokupno kosovsko pitanje, kao prethodno pitanje, ne reši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: