Revizor prijavio JAT tužilaštvu

Državna revizorska institucija podnela je tužilaštvu u Beogradu prijavu za privredni prestup protiv kompanije JAT ervejz i više odgovornih osoba tog preduzeća.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 30.11.2011.

14:51

Default images

Prijava je podneta Prvom javnom tužilaštvu zbog toga što su prekšeni Zakon o javnim nabavkama, Zakon o sredstvima u svojini Republike Srbije, Zakon o računovodstvu i reviziji, Zakon o platnom prometu i Uredba o načinu i kontroli obračuna i isplate zarada u javnim preduzećima. DRI je analizirala finansijske izveštaje i poslovanje JAT-a za 2010. godinu

Izveštaj je dostavljen Upravnom odboru Jata, Skupštini i Vladi Srbije.

DRI je navela da je u postupku revizije izveštaja poslovanja Jat ervejza za 2010. godinu utvrdjeno da je gubitak bio za 2,4 milijarde dinara iznad visine kapitala, što znači da je ta aviokompanija izgubila ceo sopstveni kapital i da je prezadužena.

Navodi i da su u poslovnim knjigama prikazani pogrešni podaci o osnovnom kapitalu kompanije, kao i da je ukupan iznos tužbenih zahteva iz sudskih sporova protiv Jat ervejza procenjen na 8,14 milijardi dinara.

DRI je navela da zbog niza nepravilnosti nije mogla da izrazi mišljenje o finasijskom izveštaju Jat ervejza za 2010. godinu.

Među nepravilnostima u poslovanju srpske aviokompanije koje je uočila DRI je i to što Vlada Srbije, kao vlasnik komapnije, nije usvojila poslovni plan Jat ervejza za 2010. te su se zarade zaposlenima obračunavale i isplaćivale prema programu poslovanja za 2009. godine.

Navodi se i da Jat ervejz nije uspostavio finansijsko upravljanje i kontrole prema pravilima za javni sektor, kao ni internu reviziju, a računovodstvene politike u finansijskom izveštaju za 2010. godinu nisu u skladu sa računovodstvenom politikom kompanije.

Prema nalazima DRI, Jat ervejz je prekršio Zakon o javnim nabavkama jer nije imao uslove za pokretanje javnih nabavki vrednih 5,6 milijardi dinara (oko 54 miliona evra), zbog toga što nije imao usvojen plan poslovanja.

Navodi se i da je sklopljen aneks ugovora od 815 miliona dinara pri nabavci telekomunikacione opreme bez zakonske javne nabavke, a kupljeno je i 572 internet telefona za 50 miliona dinara bez javne nabavke, uz takodje nezakonsko potpisivanje aneksa ugovora.

Ističe se i da je ugovor o tekućem održavanju aviona sa Jat tehnikom tokom 2010. godine vredan oko milijardu dinara zaključen bez postupka javne nabavke.

Navodi se i da u finansijskom izveštaju za 2010. godinu nisu popisana nematerijalna ulaganja u ukupnoj knjigovodstvenoj vrednosti od 6,48
milijardi dinara, što je 40 odsto poslovne imovine Jat ervejza, a nisu popisane ni dugoročne i kratkoročne obaveze u vrednosti od 18,2
milijarde dinara, što je iznos celokupne pasive.

DRI ističe u izveštaju i da je Jat ervejz popisao deo imovine bez uskladjivanja knjigovodstvenog stanja ulaganja u opremu, dugoročnih
finansijskih plasmana, zaliha i blagajne u zemlji ukupne knjigovodstvene vrednosti od 3,3 milijarde dinara.

Kako se dodaje, u 2010. godini je iz namenskog kredita od 22,3 miliona evra, u obrtna sredstva uloženo 16,5 miliona evra, što je 5,3 miliona evra više od predvidjenog. Revizija poslovanja Jata za prošlu godinu počela je u martu.

Kada je državni revizor Radoslav Sretenović još u februaru najavio da će krenuti u češljanje papira nacionalnog avio prevoznika, vršilac dužnosti generalnog direktora "Jat ervejza" Vladimir Ognjenović je rekao da u potpunosti podržava reviziju i da DRI treba što temeljnije da obavi svoj posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: