Bez rasprave o vladinom izveštaju?

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić nagovestio da je moguće da izveštaj Vlade Srbije o severu Kosova ipak ne bude razmatran u Skupštini Srbije.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 30.10.2011.

14:02

Default images

Vučić je u Utisku nedelje izjavio da se nekome od stranaca nije dopalo ono što piše u izveštaju, pa traže da se on povuče. Nije međutim naveo kome se izveštaj nedopada.

I lider LSV Nenad Čanak rekao je u Utisku nedelje da smatra da se u Skupštini Srbije neće raspravljati o izveštaju o Kosovu i Metohiji u obliku u kojem je podnet.

Prethodno je za B92 potvrđeno da će za dan ili dva biti odložena Sednica Skupštine najavljena za 2. novembar na kojoj bi poslanici trebalo da razmatraju Vladin izveštaj o situaciji na Kosovu.

Razlog za odlaganje je to što se očekuje da Vlada uz izveštaj, koji je već podeljen poslanicima, pošalje još jedan dokument koji bi sadržao i neke zaključke u vezi sa politikom prema Kosovu, o kojima bi se parlament izjašnjavao.

Skupštinski Odbor za Kosovo i Metohiju trebalo bi u utorak 1. novembra da razmatra vladin izveštaj o aktivnostima na stabilizovanju situacije na Kosovu i Metohiji, a predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović trebalo bi da zakaže sednicu Skupštine pošto dobije stav tog radnog tela o izveštaju.

Đukić Dejanović ranije je rekla Tanjugu da će sednicu parlamenta, na kojoj će se raspravljati o izveštaju Vlade Srbije, zakazati pošto dobije stav Odbora za Kosovo i Metohiju o tom dokumentu.

Prema Poslovniku o radu Skupštine Srbije, pošto nadležni odbor razmotri predloženi izveštaj on ga podnosi parlamentu s predlogom zaključka, odnosno preporuke.

"Čim me Odbor izvesti o svom stavu i o tome da li će doneti odredjene zaključke ili će odlučiti da izveštaj ide na plenum, zakazaću sedinicu", rekla je Đukić Dejanović.

Odbor može da predloži Skupštini da izveštaj prihvati, obaveže vladu i druge državne organe na preduzimanje odgovarajućih mera i aktivnosti iz njihove nadležnosti, zatraži dopunu izveštaja, ili da ne prihvati izveštaj i pokrene postupak za utvrdjivanje odgovornosti funkcionera u državnom organu, organizaciji, odnosno telu.

Na barikadama mirno

Barikada koju su Srbi postavili na administrativnoj liniji ispred prelaza Brnjak viša je od 2 metra, a KFOR nastavlja da svoje vojnike snabdeva iz vazduha.

Tokom prepodneva helikopteri KFOR-a i Euleksa nekoliko puta su sletali na prelaz Brnjak koji je u blokadi pošto su Srbi ispred prelaza juče postavili barikadu koja je viša od dva metra i na kojoj je srpska trobojka.

Građani su nastavili stalna dežurstva, dok su na drugoj strani barikade, postavljene na magistralnom putu Zubin Potok-Ribariće, pripadnici francuskog KFOR-a, koji imaju osmatračnicu na obližnjem uzvišenju.

Vozila koja saobraćaju prema Ribariću koriste makadamski zaobilazni put iznad prelaza Brnjak na kome ruitinsku kontrolu saobraćjaja obavljaju pripadnici nemačkog Kfora.

Situacija je mirna i na barikadama u selima Zupče i Jagnjenica, gde Srbi po smenama nastavljaju dežurstva. Na barikadi u Zupču je i dalje otvorena jedna saobraćajna traka koju Kfor ne koristi.

Prema rečima Srba, nešto pre podneva dva vozila Euleksa su došla iz pravca južnog dela Kosovske Mitrovice neposredno do barikade u Zupču i vratila se.

Vojnici Kfora nalaze se sa nekoliko svojih vozila na raskrsnici puta koji vodi prema susednom albanskom selu Čabra, na nekoliko stotina metara od barikade u Zupču.

Na glavnim magistralnim pravcima na severu Kosova od pre nekoliko dana Srbi su otvorili jednu saobraćajnu traku kako bi Kfor mogao da snabdeva svoje jedinice.

KFOR ne koristi ovu mogućnost za kretanje, a kako je objasnio komandant te misije Erhard Drevs, to neće ni činiti sve dok sve međunarodne organizacije ne budu imale mogućnost slobodnog kretanja.

Srbi, s druge strane, ne žele da dozvole slobodu kretanja Euleksu zbog toga što prevozi kosovske carinike i pograničnu policiju na prelaze Jarinje i Brnjak.

Srbi i danas dežuraju na barikadama u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici i ostalim mestima gde su one postavljene.

Saobraćaj ne funkcioniše ni preko drugog prelaza na severu Kosova (Jarinje) tako da vozila do Raške i Novog Pazara i ona koja iz pravca ovih gradova dolaze na sever pokrajine koriste alternativne pravce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: