Obala Slonovače: Opsada Abidžana

Pobunjenici koji se bore da na vlast dođe Alasane Utara, demokratski izabrani predsednik, počeli su danas opsadu Abidžana, najvažnijeg grada u Obali Slonovače.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2011.

17:07

Default images

Radio Ujedinjenih nacija javio je da je kasno sinoć osvojena luka San Pedro, 300 kilometara zapadno od Abidžana.

U Abidžanu su pobunjenici preuzeli kontrolu nad nekoliko četvrti na severu grada, a osvojili su i zatvor ,iz kog su svi zatvorenici oslobođeni, tvrdi jedan od njihovih komandanata, a prenosi agencija Asošiejted pres.

Od početka svoje ofanzive u ponedeljak, pobunjenici su osvojili na desetine gradova, među njima i luku San Pedro, odakle se izvozi kakao, jedan od najvažnijih prizvoda Obale Slonovače. Pre San Pedra osvojen je i Jamusukro, glavni grad zemlje.

Tamo su pobunjenici lako došli do pobede, a narod ih je pozdravio na ulicama. Ipak postoje strahovanja da se vojska, koju uglavnom kontroliše bivši predsednik Loren Gbagbo, regrupiše.

Utare je u svetu priznati predsednik Obale Slonovače pošto je u novembru 2010. pobedio na izborima.

Trenutno nije poznato gde se nalazi Utara, koji je mesecima prebivao u hotelu Golf u Abidžanu, gde su ga čuvale mirovne snage Ujedinjenih nacija.

Gbagbou međutim ne želi da se odrekne funkcije.

Oko milion ljudi je do sada moralo da napusti svoje domove zbog borbi. Od početka izbora poginula su najmanje 462 čoveka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: