"I Istrani vršili ratne zločine"

Poslanik u hrvatskom parlamentu Damir Kajin kaže da su i stanovnici Istre učestvovali u ratnim zločinima nad Srbima u Sisku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.11.2010.

21:30

Default images

Kajin je naveo da je reč uglavnom o bivšim rudarima iz Labina.

"Do juče sam bio siguran da niko iz Istre nije počinio zločin u domovinskom ratu, ali sada tražim da policija i državno tužilaštvo istraže tu sramotu", izjavio je Kajin na konferenciji za novinare u Puli, povodom objavljivanja svedočanstva jednog pripadnika te divizije proteklog vikenda u hrvatskoj štampi.

Prema njegovim rečima, reč je o oko 80 Labinjana, pripadnika tzv. handžar divizije i bivših labinskih rudara.

Iako na konferenciji za novinare nije želeo da govori o imenima, Kajin je za Hrvatsku radio-televiziju (HRT) rekao da je na čelu tzv. handžar divizije bio izvesni Ekren Mandal.

"Na čelu s izvesnim Ekremom Mandalom formirali su tzv. hadžar diviziju ili u prevodu nož-diviziju i bili zaduženi za odvođenje uglednijih i bogatijih Srba na stratišta širom sisačkog područja", kazao je Kajin.

On je istakao da o tome treba govoriti da ne bi bilo ljage na imenima hiljada ljudi iz Istre koji su dostojanstveno branili zemlju, ocenivši da je zločin u Sisku jedna od najsramotnijih stranica proteklog rata u Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: