“Projekti iz ruskog kredita 2011.“

Realizacija projekata koji će biti finansirani iz ruskog kredita počeće u martu 2011. godine, kaže ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

Izvor: B92

Subota, 30.10.2010.

17:19

Default images

U pitanju su završetak izgradnje beogradskog železničkog čvora i pruge Valjevo-Loznica.

Mrkonjić je Tanjugu, prilikom obilaska radova na severnom kraku Koridora 10, izjavio da su radovi "ažurirani i rok pomeren za mesec dana, kako bi naši i ruski stručnjaci usaglasili tehničke detalje u vezi sa samim projektom".

"Pošto znamo da će ta dva posla raditi zajedno ruska i srpska preduzeća, bitno je da te stvari budu usaglašene", kazao je Mrkonjić.

Mrkonjić je protekle sedmice boravio u Moskvi, povodom zasedanja Međuvladinog rusko-srpskog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju i razgovarao sa ruskim ministrom za vanredne situacije Sergejom Šojguom, koji predsedava Komitetu s ruske strane.

Zamenik srpskog premijera Ivica Dačić, predsedavajući sa srpske strane, je ranije izjavio da će razgovori o realizaciji ruskog kredita za srpsku železnicu biti ubrzani i dodao da je "dogovoreno da se najkasnije u narednih nekoliko meseci svi projekti dovedu do kraja".

On je podsetio da su taj kredit dogovorili predsednici Rusije i Srbije Dmitrij Medvedev i Boris Tadić i da je do sada realizovano svega 200 miliona od ukupno dogovorenih milijardu dolara.

Do kraja godine svi tenderi za Koridor 10

Ministar Mrkonjić izjavio je i da će Vlada Srbije do kraja ove godine završiti kompletnu tendersku dokumentaciju i raspisati tendere za sva gradilišta na trasi Koridora 10 - od Horgoša, preko Beograda, do Dimitrovgrada, Vranja i Preševa.

"Pre nedelju dana završen je dogovor sa Evropskom investicionom bankom, to je zadnja tranša od 250 miliona evra, a ta sredstva će biti uložena u deonice autoputa na delu od Proseka do Crvene Reke i deonici od Čiflika do Pirota", rekao je Mrkonjić.

Ministar nema primedbe na dinamiku radova na severnom kraku Koridora 10 i očekuje da će rok koji je ranije dat, odnosno kraj godine, biti poštovan.

"Jedino će biti opravdano ako pomerimo rok za završetak 'ipsilon kraka' - obilaznice oko Subotice i izlaska na granični prelaz Kelebija sa Mađarskom - za neki drugi mesec", rekao je ministar.

Koordinator radova na 97. kilometru trase Đorđe Marojević je istakao da je intenzitet radova pojačan poslednjih nedelja, da je na određene deonice uvedeno preduzeće "Borovica" i da bi, ako posluže vremenski uslovi, taj deo puta trebalo da se asfaltira iduće sedmice.

Izgradnja oko 110 kilometara poluautoputa na Koridoru 10 obuhvata deonicu od Horgoša do 28. kilometra od granice sa Mađarskom, zatim deonicu od 38. do 98. kilometra puta Horgoš - Novi Sad i deonicu između Kelebije i Subotice (24 kilometra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: