Seul: Pomoć deci u S. Koreji

Južna Koreja odobrila slanje humanitarne pomoći deci iz Severne Koreje, uprkos veoma oštrim merama koje je Seul uveo protiv Pjongjanga.

Izvor: B92

Sreda, 09.06.2010.

11:36

Default images

Zaoštravanje je usledilo pošto je međunarodna istraga utvrdila da je Severna Koreja nedavno torpedovao jedan južnokorejski ratni brod.

Ministarstvo za ujedinjenje odobrilo je zahteve dve južnokorejske fondacije za slanje pomoći deci Severne Koreje.

"Dok će Južna Koreja u principu nastaviti da ignoriše poslovnu saradnju dve Koreje, mi ćemo istovremeno nastaviti svake nedelje da obezbeđujemo humanitarnu pomoć za najugroženije, poput beba i dece", rekla je novinarima portparolka tog ministarstva Li Džong-džu.

Severnoj Koreji, koja se hronično suočava sa nestašicom hrane jer su njenu ekonomiju, kako navodi agencija AP, "sredinom 1990-tih uništile poplave i loša uprava", svake godine nedostaje u proseku najmanje milion tona hrane i u velikoj meri zavisi od pomoći iz inostranstva kako bi ishranila naciju.

Li je navela da će do kraja ovog meseca u severnokorejsku provinciju Hamgjong, kao i za obdaništa u Pjongjangu biti obezbeđeno mleko u prahu u vrednosti od 3,2 miliona dolara.

Do narastanja tenzija na Korejskom poluostrvu došlo je pošto je jedan međunarodni istražni tim utvrdio da je 26. marta jedna severnokorejska podmornica torpedirala južnokorejski ratni brod Čeonan, kada je poginulo 46 mornara.

To je bio jedan od najvećih vojnih gubitaka Južne Koreje od Korejskog rata 1950-53.

Severna Koreja je odbacila odgovornost za napad i zapretila ratom ukoliko zbog toga budu preduzete mere protiv nje.

Južna Koreja je posle toga prekinula trgovinske veze sa osiromašenim susedom i zvanično prošlog petka podnela zahtev za kažnjavanje Pjongjanga u Savetu bezbednosti UN.

To je prvi put da je Južna Koreja podnela sličan zahtev protiv Severne, uprkos dugoj istoriji međusobnih provokacija i napada Pjongjanga na Seul.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: