Bramerc se sastao sa Josipovićem

Zagreb -- Predsednik Hrvatske Ivo Josipović razgovarao je u Zagrebu s glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom o saradnji Hrvatske s tim sudom.

Izvor: Beta
Podeli

U kratkom saopštenju iz kabineta predsednika države navodi se da su Josipović i Bramerc razgovarali i o tzv. artiljerskim dnevnicima iz akcije "Oluja" 1995.

Josipović i Bramerc razgovarali su o aktivnostima koje sprovode hrvatske vlasti na pronalaženju tih dokumenata, navodi se u saopštenju.

Takođe se razgovaralo o međunarodnom pravosuđu i njegovoj ulozi u savremenom svetu, piše u saopštenju.

Bramerc od danas boravi u višednevnoj radnoj poseti Hrvatskoj tokom koje će razgovarati i s drugim visokim državnim funkcionerima.

Najavljeno je da će u četvrtak i petak učestvovati na regionalnoj konferenciji tužilaca iz zemalja bivše Jugoslavije na Brionima, a da će zatim u petak u Zagrebu nastaviti razgovore s hrvatskim zvaničnicima.

Poseta Hrvatskoj deo je Bramercovih priprema za podnošenje redovnog polugodišnjeg izveštaja o radu tužilastva Savetu bezbednosti UN.

Pisani izveštaj tužilac će uputiti Savetu bezbednosti krajem ovog meseca, a usmeno će ga obrazložiti u Njujorku 18. juna.

Glavni problem u saradnji Hrvatske s Haškim sudom je Bramercov zahtev da mu hrvatske vlasti dostave artiljerijske dnevnike iz operacije "Oluja" u avgustu 1995, koji su, kako je tužilac ocenio, ključni za proces protiv tadašnjih generala Hrvatske vojske Anta Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača.

Njegova ocena hrvatske saradnje sa sudom u Hagu važna je u hrvatskim pristupnim pregovorima s Evropskom unijom budući da od toga zavisi otvaranje poglavlja 23 (Pravosuđe i temelja prava).

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je u Vašingtonu, gde boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti, da s optimizmom gleda na Bramercovu posetu Zagrebu, jer zna da Hrvatska u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

Ona je rekla da će se s glavnim tužiocem sastati čim se vrati iz SAD.

I predsednik Ivo Josipović ranije je izjavio da je Hrvatska što se tiče artiljrijskih dnevnika učinila sve što je potrebno, naglasivši da je velika većina međunarodne zajednice to prepoznala.

Hrvatska do sada haškom tužilaštvu nije dostavila sve tražene artiljerijske dnevnike, uz obrazloženje da ne postoje ili da ih ne može pronaći.

Info

Sednica SB zbog izraelskog napada

Istanbul, Ankara, Brisel, Tel Aviv, Teheran -- SB UN sazvao hitnu sednicu zbog napada izraelskih komandosa na humanitarni konvoj za Gazu, kada je prema izraelskim izvorima poginulo devetoro putnika.

Svet ponedeljak 31.05. 23:33 Komentara: 126

Počeo samit EU-Rusija

Moskva -- Ruski predsednik Dmitrij Medvedev, predsednik Evropske unije Herman Van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo sastali se u Rostovu na Donu.

Svet ponedeljak 31.05. 21:57 Komentara: 0
strana 1 od 967 idi na stranu