Vođa ETA uhapšen u Francuskoj

Vođa oružane baskijske separatističke organizacije ETA uhapšen je u Normandiji na severu Francuske, saopštilo je špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izvor: B92

Nedelja, 28.02.2010.

12:08

Default images

Ibon Gogeaskoečea Aronategi, koji je bio u bekstvu od 1997. godine, uhapšen je zajedno sa još dvojicom visoko rangiranih pripadnika ETA u zajedničkoj akciji španske i francuske policije u blizini malog grada Kaan u Normandiji, navodi se u saopštenju ministarstva.

On i njegovi saučesnici, koji su pobudili sumnju kada su iznajmili jednu seosku kuću koristeći lažna imena, uhvaćeni su u automobilu sa lažnim registarskim tablicama, javile su agencije.

Gogeaskoečea (54) je uhapšen pod sumnjom da je planirao napad na muzej "Gugenhajm" u Bilbau tokom posete španskog kralja Huana Karlosa.

Snage bezbednosti smatraju da je ETA, koja se bori za nezavisnost španske pokrajine Zemlja Baska i odgovorna je za smrt više od 850 ljudi, ozbiljno oslabljena zbog toga što je poslednjih godina uhapšeno nekoliko stotina njenih pripadnika.

Ovakav rezultat je omogućila bolja koordinacija između vlasti Španije i Francuske čiju teritoriju ETA već dugo koristi za skrivanje.

Političko krilo ETA, Batasuna, pozvalo je prošle nedelje ETA da nastavi borbu mirnim sredstvima, prenele su agencije.

Međutim, Batasuna nema uticaj na ETA od kada su propali mirovni pregovori sa španskom vladom, posle bombaškog napada na madridskom aerodromu 2006. godine, u kome je poginulo dvoje ljudi.

Poslednji napad ETA sa smrtnim ishodom dogodio se u julu na ostrvu Majorka i u njemu su život izgubila dva policajca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: