Srbi u Slovačkoj nacionalna manjina

Beograd -- Odlukom Vlade Slovačke, predlogom potpredsednika Dušana Čaploviča, Srbi u toj zemlji su dobili status nacionalne manjine, saopštilo Ministarstvo za dijasporu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Donošenjem prvog Zakona o dijaspori i Srbima u regionu, Srbija je posvećena rešavanju pitanja statusa dijaspore i Srba u regionu, koja se ogleda u garantovanju njihovih osnovnih sloboda i građanskih, političkih, ekonomskih, socijalnih, kulturnih, manjinskih i drugih prava, koja su sadržana u međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima.

"Sticanjem statusa nacionalne manjine, naši sunarodnici stekli su zaštitu kroz međunarodno pravo i međudržavne sporazume o zaštiti prava nacionalnih manjina, u njihovim aktivnostima protiv pojava diskriminacije po osnovu nacionalnosti, jezika, vere, pisma, političkog ili drugog ubeđenja, socijalnog porekla, ili po bilo kojem drugom osnovu", rekao je ministar za dijasporu Srđan Srećković.

Ministarstvo za dijasporu podržava nastojanja srpske zajednice i u Albaniji, Sloveniji i Austriji da dobije status nacionalne manjine.

Položaj i status našeg naroda u tom slučaju, po kriterijumima međunarodnog prava, bio bi bitno kvalitetniji na nivou zaštite i ostvarivanja osnovnih nacionalnih prava, pre svega, u oblasti kulture, informisanja, obrazovanja, političkog predstavljanja i učešća u organima vlasti.

U Slovačkoj, pre srpske, status nacionalne manjine stekle su i mađarska, češka, poljska, ukrajinska, romska i druge zajednice, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 972 idi na stranu