Kopenhagen: Tadić se nada dogovoru

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbija "praktično ušla u pripreme" za preuzimanje vlastitih obaveza kad je reč o borbi protiv klimatskih promena.

Izvor: B92

Petak, 18.12.2009.

14:18

Default images

Tadić je RTS-u rekao u Kopenhagenu da se Srbija na konferenciji UN o klimi pridružila EU, čija članica želi da postane. "Ali, istovremeno, spremni smo da preuzmemo naš deo obaveza imajući u vidu koliko doprinosimo zagađenju životne sredine našom industrijom i tehnologijom koju posedujemo", kazao je predsednik Srbije.

Tadić je dodao da je Srbija "praktično ušla u pripreme za preuzimanje vlastitih obaveza".

Ali, "sama činjenica da smo se pridružili evropskom stavu svedoči da učestvujemo aktivno u čitavom procesu ne samo danas i ovih dana već i prošle i ove godine", rekao je predsednik Srbije.

On je podsetio da je Srbija predsedavajuća Agencije za očuvanje životne sredine i za programe koji treba da doprinesu poboljšanju čitave situacije u toj oblasti, uz ocenu da je "vrlo aktivna" i da je "ponovo dobila poseban međunarodni kredibilitet".

Govoreći o tome hoće li biti dogovoren i potpisan neki sporazum o borbi protiv globalnog zagrevanja, Tadić je rekao da je situacija sinoć "dosta loše" izgledala i da nije bilo konkretnog dogovora, ali da je dolazak predsednika SAD Baraka Obame označio da "ipak postoji mogućnost nekog papira" koji bi bio obavezujući.

"Ja se nadam da je tako nešto moguće i nastavak sednice je odložen dok ne vidimo da li je u tim bilateralnim razgovorima koji su sada pre svega između Kine i SAD, moguće iznedriti jedan novi papir i jedan konkretan dogovor", rekao je Tadić.

Cilj konferencije u Kopenhagenu, koja se danas završava, jeste postizanje novog globalnog sporazuma za borbu protiv klimatskih promena, koji bi posle 2012. godine zamenio sadašnji protokol iz Kjota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: