Dodik: Stranci vrše pritisak

Beograd -- Premijer Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je da bi se Bosna i Hercegovina mogla raspasti ako međunarodna zajednica nastavi pritiske na njene institucije.

Izvor: Beta, Danas, Večernje novosti
Podeli

Za list “Danas”, Dodik je rekao da međunarodna zajednica "konstantno radi na urušavanju suverenosti BiH i dva entiteta, kao i njihovih institucija". "BiH ima međunarodni subjektivitet i legitimitet, ali unutrašnji nema. Ako nastave sa ovim pritiscima, BiH će se raspasti jer njene institucije neće moći da izdrže taj teret", rekao je Dodik za “Danas”.

U intervjuu za “Večernje novosti”, Dodik je rekao da više nije siguran da su moguće čak i minimalne promene Ustava BiH.

"Ukoliko je sastanak u Butmiru sa švedskim šefom diplomatije Karlom Biltom, zamenikom američkog državnog sekretara Džejmsom Stajnbergom i evropskim komesarom za proširenje Oli Renom napravljen kako bi se samo udovoljilo Bošnjacima, onda je to još jedna greška međunarodne zajednice i mi u tome ne želimo da učestvujemo", naveo je premijer RS.

Dodik je rekao da to ne znači da će se predstavnici RS povući iz pregovora, navodeći da je "pitanje šta se može napraviti" i da o tome treba da se razgovara.

Prema njegovim rečima, BiH je jedna duboko podeljena zemlja i stranci treba da odgovore na pitanje da li je neko pitao narode BiH da li žele da žive u BiH.

"Dejtonski sporazum su potpisale Srbija, Hrvatska i nekakvi organi BiH, koje je predstavljao Alija Izetbegović. Aneks 4 Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustav BiH je potpisala RS, Federacija BiH, nekakvi zajednički organi u BiH, Hrvatska i Srbija. To znači da se Ustav BiH može menjati samo u ovom sastavu, sve ostalo je neozbiljno i neodrživo", naveo je Dodik.

Dodik je rekao da je RS strana potpisnica, bez čije saglasnosti nema nikakvog dogovora.

Premijer RS je ocenio i da je kompromis sa Bošnjacima i Hrvatima moguć, "ali samo ako nije na štetu Republike Srpske".

"Ako sam rekao da su moguće minimalne promene Ustava BiH, sada više nisam ni u to siguran", kazao je on.

Dodik je rekao i da je na sastanku sa evropskim zvaničnicima preneo da RS nema interesa i potrebe za promenama ustava i da se neće odreći svojih nadležnosti.

Dodik je rekao da mu je predsednik Srbije Boris Tadić "izneo već poznate stavove - da Srbija čvrsto podržava Dejtonski sporazum i dvoentitetsko uređenje i da će prihvatiti svaki dogovor tri konstitutivna naroda".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 846 idi na stranu