Smanjen broj letova funkcionera

Najviši državni funkcioneri smanjili su broj letova avionom Vlade Srbije od kako su 7. aprila ove godine uvedene mere štednje, pišu "Večernje novosti".

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2009.

01:33

Default images

Ipak, list navodi da je "daleko od toga da su se sasvim odrekli ove luksuzne beneficije". Direktorka Avio-službe Vlade Srbije Anka Bulatović kaže za ”Novosti” da broj letova jeste smanjen, ali da on zavisi i od diplomatske aktivnosti naše zemlje, tako da statistike mogu da prevare.

Najčešće, kaže, lete predsednik Srbije Boris Tadić i šef diplomatije Vuk Jeremić, koji su od aprila ove godine po 14 puta koristili ove usluge.

Sledeći na listi je potpredsednik Vlade Ivica Dačić, koji je leteo 11 puta. Tek na četvrtom mestu je premijer Mirko Cvetković sa sedam letova.

Bulatovićeva kaže da se ove usluge uglavnom koriste kada je put hitan, a u tom trenutku ne postoje redovne linije. Ipak, ovakvi letovi su veoma skupi.

Ako bi se, na primer, za Brisel putovalo ”Jatovom” redovnom linijom, povratna karta sa svim taksama bila bi oko 310 evra.

Čak i da ide 12 članova delegacije, koliko može da stane u veći vladin avion ”falkon 50”, za sve zajedno troškovi bi preko ”Jata” bili oko 3.700 evra, odnosno duplo jeftinije od vladinog aviona za čiji put u evropsku prestonicu treba izdvojiti 7.500 evra.

Iz kabineta premijera i ministara tvrde da su troškove putovanja sveli na minimum.

“Uz premijera na put kreće najviše troje, četvoro ljudi. Uvek se trudimo da to bude što manji broj", kažu u Cvetkovićevom kabinetu.

U Ministarstvu spoljnih poslova kažu da šef diplomatije na susrete van zemlje ide sa jednim savetnikom. Ministar Mlađan Dinkić uglavnom vodi jednog državnog sekretara ili pomoćnika, a prema rečima njegovih saradnika na neka putovanja ide sam.

Ekonomskom klasom putuje ministar kulture i informisanja Nebojša Bradić i uglavnom ide sam, a vladin avion je koristio samo kada je kao deo delegacije premijera Cvetkovića putovao u Atinu.

Od privilegija često odstupi i sam predsednik Tadić. Tako je u poslednje dve državne posete, u Ameriku i Kinu, putovao ekonomskom klasom, pišu "Večernje novosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: