Ko kupuje hrvatska brodogradilišta

Zagreb -- U Hrvatskom fondu za privatizaciju otvorene su ponude za šest brodogradilišta, a posle puno najava pristigle su ponude za kupovinu tek dva brodogradilišta.

Izvor: B92, Beta
Podeli

U HFP su stigle ponude za “Brodotrogir” i “Brodosplit - Brodogradilište specijalnih objekata”, dok je za "3. maj" ponuda Mije Opačaka odbačena kao nevaljana, piše na sajtu magazin Banka.

Za “Brodotrogir” je stigla ponuda kompanije “More Trogir” Slobodana Ljubičića koja je ponudila 100 miliona evra dokapitalizacije, a za pet godina Ljubičić bi u Brodotrogir ukupno uložio 500 miliona evra.

Za “Brodosplit-BSO” na tender se javila samo kompanija “Adria-mar”, koja nudi 18,16 miliona kuna, ali “Adria-mar” ne prihvata odredbu iz tendera o 40 odsto vlastitog doprinosa u troškovima restrukturiranja.

Za riječko brodogradilište "3. maj" stigla je jedna ponuda, kompanije Mije Opačaka “Regulacija”, ali je odbačena kao nevaljana.

Za kupovinu ostalih brodogradilišta, o čijem se restrukturiranju sa Evropskom komisijom pregovaralo preko godinu dana, nije bilo zainteresovanih ponuđača.

Podsetimo, kao jedan od ozbiljnijih učesnika na tenderu najavljivan je, između ostalih, i Filip Cepter, koji u Hrvatskoj namerava da pokrene proizvodnju lusuznih jahti.

Hrvatski biznismen Danko Končar, koji je zbog ulaska u ovaj posao prodao rudnike hroma u Južnoj Africi, ranije je najavljivao da želi da kupi pet brodogradilišta kako bi ih objedinio u holding, no nagađalo se da će u prvom privatizacionom krugu ići sa ponudom samo za tri ili četiri škvera, i to za dva najveća – “Brodosplit” i riječki “3. maj”, i za jedno ili dva manja.

Takođe, radnici i njihovi sindikati imaju pravo veta na svaku ponudu koja ne sadrži te dve, za njih važne odredbe.

Time je sprečena i mogućnost da neko kupi brodogradilište samo zbog vrednih nekretnina na kojima se nalaze, a potom sagradi turističke apartmane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 74 idi na stranu