Nastavak štrajka u Niteksu

Predsednik Samostalnog sindikata "Niteksa" iz Niša Zoran Tošić rekao je da zaposleni, koji su ispred fabričke kapije, nastavljaju štrajk.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 31.07.2009.

12:39

Default images

On je potvrdio da su predstavnici štrajkačkog odbora pregovarali sa direktorom kompanije "Irva investicije" Dušanom Voinovićem o merama za izlazak iz krize i da se konačan odgovor vlasnika očekuje u ponedeljak, kada će se odlučiti o daljim koracima štrajkača.

Tošić je naglasio da zaposleni traže isplatu minimalne zarade, obnovu proizvodnje i poštovanje socijalnog programa i ponovio da će, ukoliko se ovi zahtevi ne ispune, tražiti poništenje privatizacije.

Poslodavac je ponudio isplatu na osnovu prosečne avgustovske plate 2008. godine, koja je iznosila 11 200 dinara, ali se radnici, koji su u štrajku od novembra prošle godine, na taj predlogom ne pristaju i insistiraju na minimalnoj zaradi koju je propisala država.

U ponedeljak štrajk radnika u Boru

Samostalni sindikat borske Fabrike lak žice (FLŽ) najavio je da će u ponedeljak stupiti u štrajk zbog smanjenih zarada i loših uslova rada.

Sindikat je na konferenciji za novinare optužio vlasnika, firmu Grand inženjering iz Bora, da se ne pridržava kupoprodajnog i kolektivnog ugovora, zbog čega je oko 150 radnika na rubu egzistencije.

Grand inženjering je u aprilu 2008. godine za 3,5 miliona evra kupio Fabriku lak žice, koja je do tada poslovala u sastavu Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

"Plata nam je sa 24.700 smanjena za deset hiljada. Uslovi rada su očajni jer zimi nemamo grejanje, iako u pogonu za mašinama radi mnogo žena. Nema ni vode da bi se istuširali radnici koji radno vreme provode na mestima gde su velika isparenja opasnih lakova, upozorava predsednik sindikata FLŽ Bratimir Milivojević.

Prema rečima aktivista sindikata, novi vlasnik planira da uz socijalni program otpusti 40 radnika.

Potpredsednik sindikata Saša Lazarević, kaže da je većina radnika očajna, jer nisu u stanju da prehrane porodicu.

Predsednik opštinskog veća Samostalnog sindikata Dragiša Trujkić, izjavio je da su radnici spremni da u ponedeljak blokiraju ulazak u krug fabrike i da vlasnicima ne dozvole da u njega uđe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: